Index Vakbarát Hírportál

Menekül az országból a Gyermekrák Alapítvány elnöke?

2014. október 15., szerda 10:44 | kilenc éve frissítve

Szerda reggel egy olvasónk látni vélte Balogh Istvánt, a Gyermekrák Alapítvány elnökét, amint épp becsekkol egy londoni járatra a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminálján. "Balogh úr másodmagával utazott, kissé feszültnek látszott. A poggyászukról leolvasott infó szerint nem csupán Londonig utazik, hanem – nem meglepő módon – az Egyesült Államokig, vélhetően Miamiig repül" – írta olvasónk.

Helyreigazítás

2014 októberében arról írtunk, hogy Balogh Istvánt, a Gyermekrák Alapítvány elnökét a Liszt Ferenc repülőtéren látták becsekkolni egy londoni járatra, és a poggyászcimke szerint Miami volt az úticélja.

A cikk Menekül az országból a Gyermekrák Alapítvány elnöke? címmel jelent meg, és a vélt utazásról a Balogh ellen nem sokkal korábban indult, azóta megszüntetett büntetőeljárással összefüggésben számolt be.

Mostanra egyértelműen bebizonyosodott, hogy Balogh István aznap nem utazott Londonba: nem szerepelt a kérdéses gép utaslistáján, és aznap nem voltak roaming-hívásai. Cikkünk minden ténybeli alapot nélkülözött, ráadásul összességében rendkívül rossz színben tüntette fel Balogh Istvánt.

Ezt az eljárást semmi sem védi. A hibáért, az okozott kellemetlenségekért Balogh Istvántól és az olvasóktól is elnézést kérünk.

Keretes szöveg.

Bár az is lehet, hogy Balogh csak látogatóba utazik a floridai villájában élő gyerekeihez, az utazás időpontja azért különös, mert a rendőrség a múlt héten gyanúsítottként hallgatta ki egy ellene januárban indított hűtlen kezeléses ügyben. A rendőrség szombat közleményében azt írta, Balogh a rendelkezésükre álló adatok szerint huzamosabb ideje napi rendszerességgel munkába járásra, magánügyei intézésére is használta az alapítvány mentőjét, amivel vagyoni hátrányt okozott az alapítványnak. 

Információink szerint a rendőrség nem csak az Index által feltárt mentős ügy miatt nyomoz, hanem az alapítvány pénzeinek kezelésével kapcsolatban is vizsgálódik, így Baloghnak több oka is lenne rá, hogy hosszabb időre elhagyja az országot. Ezt egyébként gyanúsítottként is megteheti, ha a bíróság nem rendelt el lakhelyelhagyási vagy külföldre utazási tilalmat.

Ha valóban menekülőre fogta, azt már hónapokkal korábban elkezdhette tervezgetni. Egy olvasónk akkor arra hívta fel a figyelmünket, hogy Balogh árulni kezdte budaligeti villáját, és az is kiderült, hogy egy másik, VI. kerületi lakásán is megpróbált túladni.

Balogh Istvánt háromnegyed 11-kor sikerült telefonon elérnünk. Megkérdeztük, valóban elhagyta-e az országot, de csak ennyit mondott:

viszonthallásra.

A Gyermekrák Alapítvány belvárosi irodájában érdeklődésünkre közölték:

elnök úr nem hagyott információt arról, hogy hol van és mikor lesz elérhető.

Update: Cikkünk megjelenése után kaptunk egy fejléces e-mailt, amelyben Balogh meglepetését  fejezte ki a cikkel kapcsolatban, mivel állítása szerint most is épp az irodájában dolgozik. Rögtön fel is hívtuk, hogy tisztázzuk a helyzetet, de a titkárnője nem tudta adni, nem volt benn. Ezután a mobilján is megpróbáltuk elérni, de nem vette fel a telefont.

Rovatok