Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz újraszámlálást és új választást követel Salgótarjánban

2014. október 16., csütörtök 18:28 | aznap frissítve

Salgótarjánban a szavazatok újraszámlálását és új választás kiírását kéri a helyi választási bizottságtól a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Székyné Sztrémi Melinda az MTI-vel közölte: a választás tisztaságát befolyásoló eseményekről egyik beadványukhoz 15, másikhoz pedig 17 mellékletet csatoltak. A jegyzőkönyvek átnézése után arra a következtetésre jutottak, hogy a nógrádi megyeszékhely szavazóköreibe delegáltakat nem készítették fel arra, hogy bizonyos helyzetekben döntéseket hozzanak, és figyelmetlenek is voltak.

Székyné Sztrémi Melinda szerint voltak olyan szavazókörök, ahol pecsét nélküli szavazólapok kerültek az urnákba, illetve volt olyan szavazókör, ahol több szavazatot számláltak össze, mint ahány szavazót regisztráltak. Olyan eset is előfordult, amikor a baloldal delegáltja bement a szavazófülkébe a szavazóval.

Buszoztatás volt? 

A kifogások között szerepel, hogy állítólag több baloldali delegált tollal a kezében számlálta a szavazatokat, és volt olyan szavazókör, ahol második körben negyvennel több szavazólap volt a rendszerben, mint amennyi az első számlálásnál. Azt is kifogásolták, hogy autóbusszal vittek szavazókat a választásra.

Székyné Sztrémi Melinda szerint ezek felvetik a választási csalás gyanúját, összeegyeztethetetlenek a választás alapelveivel.

Elmondta azt is, hogy négy képviselőjelölt társa az 1-es, a 2-es, az 5-ös és a 6-os választókörzetből szintén beadvánnyal fordult a helyi választási bizottsághoz a választási törvény különböző passzusait megsértő cselekedetekre való hivatkozásokkal. Ők is a választási eredmény megsemmisítését kérik.

A helyi választási bizottságnak három napja van arra, hogy döntsön a beadványokról.

Ötven szavazat

Az önkormányzati választás nem hivatalos eredménye szerint Salgótarjánban Dóra Ottó, az DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület-ST közös jelöltjeként 5376 szavazatot szerzett, ezzel a voksok 42,88 százalékát szerezte meg. A Fidesz-KDNP által jelölt Székyné Sztrémi Melinda ötvennel kevesebb, azaz 5326 szavazatot szerzett.

A vasárnapi eredmények alapján a tíz salgótarjáni választókörzetből hetet a baloldali összefogás, hármat a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, a kompenzációs listákkal a megyei jogú város testületében kilenc képviselőt delegálhat az DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület-ST, ötöt a Fidesz-KDNP és egyet a Jobbik.

Pásztón és Martfűn is óvnak

A szintén Nógrád megyei Pásztón megválasztott Dömsödi Gábor (a volt tévés/újságíró) az imént közölte Facebookján, hogy a korábbi fideszes polgármester, Sisák Imre az utolsó pillanatban megóvta a választás eredményét. Szintén az utolsó pillanatban fellebbezett a választás eredménye ellen Martfűn a szintén bukott fideszes jelölt.

Rovatok