Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely sem lehet még polgármester

2014. október 17., péntek 16:15

Több szavazólap volt az egyik urnában, mint amennyi választópolgár megjelent. Az Együtt-PM politikusa nem vehette át a kinevezési okmányt, meg kell ismételni a 3-as körzetben a választást.

A helyi választási bizottság megsemmisítette a 3-as számú egyéni választókerület egyéni képviselő- és polgármesterválasztási eredményét Zuglóban és november 9-re megismételt választást tűzött ki, írja az MTI. A döntés miatt Karácsony Gergely, az Együtt-PM zuglói polgármesterjelöltje nem kapta meg polgármesteri kinevezéséről szóló dokumentumot.

Az egyéni panasz nyomán eljáró testület a döntés indoklásában azt írta: a kifogás tartalmazza, hogy a 13-as számú szavazókör jegyzőkönyve szerint

a szavazókörben 501 választópolgár jelent meg, ehhez a képest az urnában 511 darab, a polgármesterjelöltekre leadott szavazatot találtak, az egyéni képviselőjelöltekről döntő lapokból viszont tízzel kevesebbet.

A 13-as és a 14-es szavazókörökben a szavazóköri jegyzőkönyvekkel igazoltan a választópolgárok közül legalább 10 nem kapta meg a helyi önkormányzati képviselőket felsoroló szavazólapot, míg a polgármesterekre leadott szavazólapokból legalább tízen több szavazólapot kaptak - tették hozzá.

A politikus azt mondta, abszurdnak tartja az eredmény megsemmisítéséről szóló hvb-döntést, ezért az ügyben Fővárosi Választási Bizottsághoz fordulnak. Hozzátette, a helyi választási bizottság javaslatát a Fidesz valamint az önkormányzat delegáltjai támogatták, ezért a testületben szavazategyenlőség alakult ki, végül annak elnöke döntött arról, hogy megsemmisítik az egyéni választókerületi eredményt.

Arra külön kitért, hogy a beadványban nem a polgármester-választás eredményét támadták meg ezért ő Zugló polgármesterének tekinti magát.

Más okból, de hasonló dolog történt a XV. kerületben: a helyi választási bizottság egyhangú döntést hozott, és november 9-ére írta ki a megismételt választást. Ott a Demokratikus Koalíció színeiben egyedül Hajdu Lászlót választották meg Budapesten polgármesternek, a XV. kerületi Fidesz azonban kifogásolta, hogy Hajdu László, a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje az összes ellenzéki párt jelöltjeként tüntette fel magát több internetes fórumon, illetve helyi újságban.

Rovatok