Index Vakbarát Hírportál

220 embert elküldenek a Külügyminisztériumból

2014. október 22., szerda 15:00

Szijjártó Péter megerősítette az Origónak azt azértesülését, miszerint minden 4. dolgozót elbocsátanak jövő héten a Külgazdasági és Külügyminisztériumból. A lap szerint 220 embert küldenek el.

A külügyminiszter szerint a leépítés szükséges, mert "körülbelül 400 ember végez közigazgatási tevékenységet", azaz majdnem minden második dolgozó a szervezet működtetésével foglalkozik, ami Szijjártó szerint tarthatatlanul magas szám.

Elmondása szerint Kohut Balázs, a tárca közigazgatási államtitkára arról tájékoztatta őt, hogy "150-200 emberrel ez a feladat ellátható", így ő ennek megfelelő lépésekre utasította őt.

Az Origo úgy tudja, hogy az elbocsátásról szóló leveleket jövő pénteken adják át az érintetteknek.

A Külügyi Intézet teljes kutatói állománya felmondott 

Két-három ember kivételével a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye, a Magyar Külügyi Intézet teljes kutatói állománya felmondott az elmúlt hetekben, az intézményben zajló átalakítás folyományaként, írja a hvg.hu. A szervezet korábban ismert honlapja bő egy hónapja nem is működik, az oda látogatót csak egy „Az oldal átalakítás alatt áll” felirat fogadja, az újat viszont még egy Google-keresés sem dobja ki, a szervezet tweetjei között kell böngésznie annak, aki rá akar találni.

A hvg.hu információi szerint az új intézetvezető, Gallai Sándor a kinevezése után csökkentette a fizetéseket (egy sor bérpótlék elvonásával), és több esetben megtiltotta a tudományos munkatársaknak, hogy külföldi meghívásokat fogadjanak el, takarékossági okokra hivatkozva még olyan esetekben is, amikor az utazás, kinti szállás, konferenciadíj költségeit a fogadó fél állta, az intézetnek csak napidíjat kellett volna fizetnie. Az új intézet kormányhivatal lesz, a munkatársai kormányalkalmazottak. Gallai néhány napja a Népszabadságnak azt mondta, eddig "egyéni alapon, érdekek mentén szerveződő tevékenységek folytak" a külügyi intézetben, ő ezen változtatni akar.

Rovatok