Index Vakbarát Hírportál

Külügy: Kitűnő a kapcsolatunk az USA-val

2014. október 27., hétfő 11:34 | aznap frissítve

A beutazási tilalom ügye rányomta a bélyegét a magyar-amerikai kapcsolatokra, ettől elvonatkoztatva azonban azok kitűnően működnek, hiszen két baráti nép szoros, szövetségesi együttműködéséről van szó - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülésén.

Magyar Levente kiemelte: több biztonságpolitikai siker is összeköti a két országot, és nem lehet panasz a kapcsolatok működésére a gazdasági együttműködésben sem. Márpedig ezeket a tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni egy ilyen ügynél sem - vélekedett.

A Népszabadságnak a magyar gazdaságért az USA-ban lobbizó Fellegi Tamás, volt fejlesztési miniszter kicsit mást mondott. Ő úgy látja, a magyar-amerikai viszony éppenhogy a mélyponton van, de minkét kormány próbálja mederben tartani a konfliktust.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: ha az amerikai hatóságoknál vannak nevek és bizonyítékok, azokat bűnügyi jogsegély keretében adhatják át a magyar hatóságoknak. Az igazságügyi miniszter azonban csak akkor teljesít ilyen jogsegélykérelmet, ha már a bíróság keresi meg a tárcát, a nyomozási szakaszban pedig a legfőbb ügyész tud ezzel élni az Egyesült Államok felé - magyarázta. Hozzátette: tudomása szerint ez még nem történt meg az ügyben.

Rovatok