Index Vakbarát Hírportál

Méhzárlat van Kecskeméten és környékén

2014. október 28., kedd 18:48

Nyúlós költésrothadás miatt méhzárlatot rendelt el a Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal Kecskeméten és több környékbeli községben - írja a Baon.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága több kecskeméti telephelyről származó méhállományban nyúlós költésrothadást állapított meg. Így egy Törökfáiban található tanyán, két matkói tanyán és Helvécián, egy Alma utcai ingatlanon.

A telephelyek körüli 5 kilométeres közigazgatási területre városi zárlatot, Ballószög, Jakabszállás, Fülöpjakab, Kunszállás, Városföld, Nyárlőrinc, Szentkirály érintett területére részleges községi zárlatot, Kecskemét város érintett területére részleges városi zárlatot rendelt el a hivatal. Az intézkedések betartásának ellenőrzéséért, a betegség leküzdésével kapcsolatos intézkedések irányításáért dr. Roza Eszter hatósági állatorvos a felelős.

Hasonló zárlatot idén többször rendeltek már el Kecskeméten és környékén. A fiatal álcák pusztulását okozó betegség a megyeszékhelyen – 2014-et megelőzően – utoljára 2011-ben fordult elő, de a járás valamint a megye egyik-másik településén majdnem minden évben felbukkan. Más állatfajra, illetve emberre nem veszélyes.

A minisztériumi rendelet alapján a beteg méhcsaládokat – a járási főállatorvos határozata alapján, állami kártalanítás mellett – ki kell irtani.

Nyúlós költésrothadás


A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhészetek fedett fiasításainak betegsége. Spórákkal, leginkább a mézben lévő spórákkal terjed, de leírtak már a szakirodalomban spórával szennyezett virágporral és itatóról történő fertőződést is. Csak megfelelő mennyiségben és csak bizonyos korú méheket tud megbetegíteni a baktériumspóra. A kifejlett méheket nem, csak a megfelelő korú fiatal álcákat. Az ő emésztőcsövükben a spórák a számukra kedvező körülmények között kicsíráznak, és vegetatív alakká alakulnak át. Ezek szaporodnak el az álca testében és a termelt méreganyagokkal együtt annak halálát okozzák.

Rovatok