Index Vakbarát Hírportál

Meglepő véget ért a BZSH botránya

2014. október 30., csütörtök 11:15 | aznap frissítve

Hosszas tanácskozást követően csütörtök éjszaka fejeződött be a Budapesti Zsidó Hitközség rendkívüli közgyűlése a Síp utcában. A közgyűlésnek két fontos napirendi pontja volt: a pár hónapja kinevezett ügyvezető igazgató, Schwezoff Dávid, és az elnök Tordai Péter visszahívásáról szóló indítvány, és a lejjebb ismertetett előzmények fényében meglepő eredmény született.

A zsidó egyházi vezetőként meglepően színes előélettel bíró Schwezoffot 31:26 arányban megerősítette pozíciójában a közgyűlés, Tordai azonban nem kapott bizalmat, a 19:38 szavazataránnyal visszahívták.

Tordai az MTI-nek csütörtökön azt nyilatkozta, hogy mivel előre bejelentette, a jövében nem kíván együtt dolgozni Schwetzoffal, az ügyvezető megerősítése után automatikusan lemondott volna az elnöki posztról. Erre azonban az egyszerre tartott kettős szavazás miatt nem volt lehetősége, amit morálisan elítél.

A BZSH csütörtök délutáni közleményében Schwezoff Dávid örömének adott hangot, hogy a BZSH közgyűlése júliusi megválasztását követően másodszor is bizalmat szavazott neki. Utalt a mutyiügyekre is: "a vagyonvédelemre tett erőfeszítéseim egyik nagy erőpróbája volt a mai szavazás, és – a látványos támadások ellenére – a közgyűlés a megtisztulás politikája mellett döntött".

Előzmények:

Rovatok