Index Vakbarát Hírportál

Egy csoportterápián voltam Falus Ferenccel

2014. október 31., péntek 10:39

Ön hogy váltaná meg a világot? Mindenkit elküldene Afrikába árvákat pesztrálni? Feltalálná az AIDS, a rák és a dallamtapadás ellenszerét? Máglyán égetné a fősodor közgazdasági tanait? Elűzné az idegenszívű külföldi lobbistákat az országból? Vagy éppen játékos formában összebékítené a civileket és a politikusokat? A Magyar Pszichodráma Egyesület Szociodráma Munkacsoportja kicsiben erre tett kísérletet, a norvég alap projektjeit bemutató Norvég Piknik részeként arra kerestük 22-en a választ a Müsziben, hogy hol van a civil és a politikai szféra határa.

A Corvin oldallépcsőjén a Müszi felé mászva az jutott eszembe, hogy legutóbb, amikor erre jártam, szexmunkások meséltek az életükről, terveikről a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete konferenciáján, ami jóval megfoghatóbb téma volt, mint a politikai és civil világ viszonya, amit ráadásul most szociodrámával akarunk körüljárni (a szociodráma a pszichodráma társadalmi, és nem lelki problémákra koncentráló változata, lásd keretes írásunkat).

Feltűnik Falus Ferenc

Az első reflexem az volt, hogy ha nem hívnak meg politikusokat is, elég egyoldalú lesz a szerepcserés-megbeszélős-lépjünkkiaszerepbőlös szeánsz, de elűztem a kósza kritikát, amint az ajtóban megláttam Falus Ferencet. Ütni és csókolni nem szabad – hangzott el az alapszabály, és már el is kezdtük a járjuk-be-a-teret, most-mindenki-menjen-kétszer-olyan-gyorsan, ide-álljanak-a-férfiak-oda-a-nők köröket.

Szerepcserével dolgoznak

A TASZ mellett a Nagycsaládosok Egyesülete Orosházán, a szigethalmi Seizan Karate-Do Sportegyesület, a Megálló Csoport Alapítvány és a Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság jelentkezett be a Szociodráma Munkacsoporthoz a norvég alap támogatásával létrehozott egynapos szociodrámás szervezetfejlesztésre. A program értékelése szerint „az információáramlás, civil szervezeti aktivitás, a személyes viszony a szervezethez” terén egyaránt mérhető volt a javulás a résztvevőknél.

A szociodráma lényege, hogy csoportbeli, csoportok közti történéseket, társas helyzeteket vizsgál dramatikus megjelenítéssel, tehát eljátszva. Célja a társadalmi konfliktusok, nehézségek játékos, többek közt szerepcserével történő megértése, az előítéletek, feszültségek feldolgozása. „A csoportban a résztvevők aktívan megélhetik a másik ember, csoport helyzetét. A cselekvésben való megélés a tanulás leghatékonyabb módszere, és mindenképpen változást eredményez” – írták a szervezők.

A Falus-mémek rajongói talán nem is sejtik, hogy a volt ellenzéki főpolgármester-jelölt képzett pszichodráma-csoportvezető, az eseményre is ilyen minőségben jött el, bár az „Ide álljon mindenki, aki valaha politikus volt” pontnál egy országosan kevésbé ismert társával ketten vonultak a kijelölt sarokba. (Volt „Ide álljanak az újságírók”, „Ide mindenki, aki szerint jó ötlet, hogy állítsunk fel mindenkit politikai hovatartozás szerint” és „Álljon ide az, aki valaha lépett ki civil szervezetből” is).

Mint kiderült, Falus nemsokára új csoportot indít, hétfőn kezdődnek a foglalkozások, de a trollok nagy bánatára a helyek már beteltek, a résztvevők interjún is átestek a bekerüléshez. Falus az Indexnek elmondta: az ismertsége nem fogja akadályozni az önismereti munkát, ez nem lesz semmivel sem több, mint bármelyik másik tag előélete, hiszen a csoportban mindenkinek meg kell majd nyílnia.

Falklandot is ezzel simították el

A szociodráma viszont épp, hogy kevésbé a személyes megnyílásról, inkább az általános társadalmi kérdésekről szól: „A pszichodrámában felmerülhetne, hogy valakinek problémája van az apjával, itt inkább a generációk közötti konfliktussal foglalkoznánk” – fogalmazott Kökény Veronika projektvezető.

Fő céljuk, hogy az ismertebb pszichodráma mellett a szociodráma is beépüljön a magyar köztudatba: „Hiszünk abban, hogy minden érintettnek szerepet kellene cserélnie azokkal, akiket ellenségükként, ellenfelükként vagy ellentétes gondolkodásúakként határoznak meg. A csoportfoglalkozásokon résztvevők a saját bőrükön, élményszerűen tapasztalhatják meg, hogy milyen a másik ember csoportpozíciójában, szerepében lenni, és hogy ez a szerepcsere megváltoztathatja a saját pozícióból való cselekvést.”

Példaként egy 1982-es konferenciát hoztak fel, melyen a Falkland-szigeteki háború alatt angol és argentin résztvevőket szociodrámával békítettek össze, de a módszer állítólag Németországban és Izraelben is jóval elterjedtebb, mint itthon (a szervezet szerint mindkét országban elsősorban a kisebbségekkel kapcsolatos problémák kezelésére próbálják felhasználni), de Kökény arról is beszélt, hogy ő akár a gólyatáborokat is szívesen újratervezné a botrányos beavatások helyett szociodrámával.

Diktátor székcipelő

Falus Ferenc ide vagy oda, a bemutató szépséghibája az egyoldalúság volt: nehéz úgy összebékülni, hogy nem Habony Árpáddal, a ferencvárosi ultrákkal vagy kutyaviadal-szervezőkkel lehet szerepet cserélni, hanem nagyjából hasonlóan gondolkodó emberekkel, akik megpróbálják eljátszani a nem igazán képviselt túloldalt. Bár pont Falusék mindent megtettek a sokszínűségért: csoportjuk kiselőadásán (mind az öt kiscsoport bemutatta, mit jelent neki a civil-politika kapcsolat) három különböző vezetői stílusban, köztük diktátori és liberális politikusi módon cipelték át a székeket a terem egyik oldalától a másikig. A többi kiselőadásban volt földre tiport, seggberúgott civil szféra, de megleckéztetett civilellenes politikus is.

Falus egyébként azt mondta, a pszichodráma-csoportot akkor is vinné, ha megnyerte volna a választást, és leszögezte:

Nem esne le a karikagyűrű az ujjáról, ha akár segédmunkát kéne végeznie a társadalom demokratikus irányba való visszatérítéséért.

Ezt arra értette, hogy továbbra is szívesen vállal politikai szerepet, ahol ezért a célért dolgozhat, de egyelőre ő sem tudja, milyen keretek között. A hétfőn induló csoportról még annyit árult el, hogy egyszerre alapoz a csoportdinamikára és lesz személyközpontú – manapság utóbbi a divat a pszichodrámában, de ő hű szeretne maradni mesteréhez, Mérei Ferenchez (akire már interjúnkban is utalt, miatta nem kell kommunikációs tréningre járnia). Szociodrámát állítása szerint ő is csütörtök este látott először életében, de azt mondta, Tiszalökön például eredményesen lehetne alkalmazni a városon belüli feszültségek enyhítésére.

Rovatok