Index Vakbarát Hírportál

Goodfriend: Amerika nem akarja megbuktatni Orbánt

2014. november 4., kedd 08:03

Kedd reggel került ki az Origóra egy interjú, melyben André Goodfriend megmagyarázza, hogyan is kell érteni a magyar kormánnyal szembeni lépéseket. 

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője szerint a hat emberrel szembeni vízumkorlátozásoknak semmi közük a politikához, hiszen bűncselekmények, illegális határátlépés vagy korrupciós ügyek miatt világszerte számos belépési engedélyt vonnak meg. Goodfriend cáfolja a Habony Árpád wahingtoni útja kapcsán felröppent feltételezést, miszerint a vízumkorlátozást diplomata-útlevéllel meg lehet kerülni.

Az ügyvivő úgy fogalmaz, a kitiltási ügyhöz legfeljebb annyiban van köze a magyar kormány politikájának, hogy összefügg a korrupció elleni küzdelemmel;de nagyon diplomatikusan többször is hangsúlyozza, hogy ők csak jeleznek; sőt, Goodfriend szerint még azt sem kérik közvetlenül, hogy a magyar kormány tegyen lépéseket:

Lehetséges, hogy a kitiltási ügy katalizátora lesz valamilyen változásnak, a transzparencia, a jogállamiság vagy a civil szervezetek státusza kapcsán, azonban ebben az ügyben mi csak külső szemlélők vagyunk. Van véleményünk, de nem avatkozunk be ezekbe a folyamatokba.

Megerősíti, hogy ők tiszteletben tartják a magyar kormány demokratikus felhatalmazását, és nem dolgoznak gyengítésén, netán megbuktatásán, sőt, pont, hogy a problémák jelzésével akarják erősíteni a kormányt,

mert úgy véljük, hogy a korrupció, az átláthatóság hiánya és egyéb problémák a szövetségesünk, Magyarország meggyengüléséhez vezetnek.

Goodfriend azzal is nyugtatgat, hogy egyáltaln nincsenek mélyponton - az amúgy mélyponton lévő - magyar-amerikai kapcsolatok, sőt,

soha nem voltak ilyen erősek a kapcsolatok a két ország között. Nézeteltérések persze vannak, de legalább van párbeszéd. Sokkal rosszabb lenne az az egyébként sajnos jellemző gyakorlat, ha elhallgatnák a közös problémáinkat

A kitiltást előidéző egyik ügy panaszosa, a Bunge étolaj-multi Magyar Nemzet által felvetett - és a cég által cáfolt - külföldi korrupciós ügyeivel kapcsolatban Goodfriend azt mondja, nincs kizárva, hogy amerikai cégek külföldön korrupcióba keveredjek, rendkívül szigorú ellenőrzésnek vannak kitéve.

Rovatok