Index Vakbarát Hírportál

Botrányos expolgármestert nevezett ki kancellárnak Orbán Viktor

2014. november 5., szerda 07:40

A kancellárok feladata a felsőoktatási intézmények pénzügyeinek menedzselése, ezért is különös, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola kancellárjának azt a Dietz Ferencet nevezték ki, aki Szentendre vezetőjeként olyannyira meggyengítette a város pénzügyi helyzetét, hogy a Fidesz nem is merte újra a polgármesteri székbe ültetni.

Kecskére bízta a káposztát Orbán Viktor, aki a minap nevezett ki kancellárokat az egyetemek, főiskolák élére, a Budapesti Gazdasági Főiskola kancellárja Dietz Ferenc, Szentendre volt polgármestere lesz. (A közgazdász végzettségű Dietz 2006-tól 2014-ig volt polgármester.) A  kancellárok feladata az intézmények pénzügyeinek menedzselése, ezért is különös, hogy a miniszterelnök éppen Dietzben bízik meg, a volt polgármester ugyanis épp az irányítása alatt álló város pénzügyeinek intézésében bizonyította, hogy nincs a helyzet magaslatán. 

Többek között a szentendrei Vizes Nyolcas Uszoda építésével Dietz jelentősen meggyengítette a város pénzügyi helyzetét, később pedig a beruházást irányító, tornatanárból lett nagyvállalkozó, Simon Péter cégének 586 millió forintnyi adósságelengedést is megszavaztatott. De nagy visszhangja volt a városban annak is, hogy a polgármester Simonnak a felelősségre vonás helyett vezető beosztást harcolt ki a projektirodában.   

Dietz és Simon pénzügyi botrányairól ebben a cikkben írtunk részletesen, íme egy példa arra, hogy folytak Szentendrén a dolgok: egy alkalommal a város  gázmotort vásárolt. Noha elvileg lett volna lehetősége közvetlenül a Budapesti Erőműtől megvenni, nem ez történt. Feltűnt a színen a QualiTeam Consult nevű cég, amelyik megvette, majd két évre rá eladta a városnak nagyjából másfélszer annyiért, mint amennyiért a gázmotort a könyvekben nyilvántartották. A város 323 milliót fizetett, a motor nagyjából 191 millió forintot érhetett. A céget Simon vezette.

Úgy tudjuk, jóval az önkormányzati választás előtt a Fidesz két közvélemény-kutatást is végeztett a városban, és a Századvég, valamint a Nézőpont Intézet is azt mutatta ki, hogy gyenge Dietz támogatottsága. Ezért végül nem is őt indították a posztra, de az a tény, hogy Balog kancellárnak kinevezte, arra utal, hogy a Fideszen belül még van támogatottsága.   

Rovatok