Index Vakbarát Hírportál

Megszánta az alacsony fizetésű polgármestereket

2014. november 10., hétfő 18:11 | aznap frissítve

Boldog István, aki nemrégiben még a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, 700 lelkes Kétpó polgármestere volt, felülírná a önkormányzati törvény javadalmazásokról szóló részét. A javaslat azért különös, mert a törvényt nemrégiben változtatta meg a kormánypárt, ezért feltehetően ez Boldog magánakciója csak. (Kétpón egyébként Boldogot szintén egy fideszes jelölt, Keresztes Péter Pál váltotta október 12-én.)

A fideszes országgyűlési képviselő azt javasolja hétfőn beterjesztett törvénymódosítási javaslatában, hogy 10 százalékkal növeljék az 500 lelkesnél kisebb, és az 501-1500 lakosú települések polgármestereinek illetményét.

Most az önkormányzati törvény a helyettes államtitkári illetményhez viszonyítja a polgármesterek fizetését, az 500 lelkesnél kisebb települések polgármesterei a helyettes államtitkári illetmény 20 százalékát, az 501 és 1500 lakos közötti települések vezetői pedig a 40 százalékát kapják havonta. Javaslata szerint előbbiek 224 363 forintot, utóbbiak 373 938 forintot keresnének.

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő szerint azonban a polgármesterek által elvégzett munka nem tükrözi a jövedelmi viszonyokat, szerinte az új szabályozás polgármesterek százait sújtja jelentős jövedelemcsökkenéssel.

Ők és családjuk méltánytalanul kerülnek hátrányosabb helyzetbe a korábbiakhoz képest

- tette hozzá.

Rovatok