Index Vakbarát Hírportál

Mondta vagy nem mondta Goodfriend?

2014. november 10., hétfő 17:13

A Fidesz frakcióvezetője a parlamentben ma keményen nekiment az amerikai követséget vezető megbízott ügyvivőnek. Szerinte ugyanis október 24-én André Goodfriend azt mondta, hogy a követség az érintetteknek kiadja a bizonyítékokat, ma pedig Vida Ildikónak mégsem sikerült semmit megtudnia, amikor bement. Vagyis az amerikaiaknak nincs semmi a kezükben, és megkérdőjeleződött az ügyvivő szavahihetősége. Rogán Antal valószínűleg a nagykövetség épületében tartott októberi sajtótájékoztatón elhangzottakra gondolt, ahol valóban szóba került, hogy mit tudhatnak a kitiltottak.

Akkor azt kérdeztem az ügyvivőtől, hogy milyen konkrét információkat közöl a követség a kitiltottakkal, amikor értesítik őket a kitiltás tényéről, például közlik-e a bizonyítékokat, amelyekre a döntést alapozták.

Goodfriend válaszát itt hallgathatják meg, a nagykövet szó szerint ezt mondta:

The minimum that we are required to provide is law itself. So generally we would advise the person that you are ineligible to enter the US in accordance with this section of the law, which governs this type of activity. This case it would be presidential proclamation 7750. That is the basic element.

If the person wants to pursue it, if they come and say why, I do want to travel to the US, I don't think that this is applicable, I think that I should be able to address this ineligibility, then we are open to pursue it and we can go into it further. But the initial notification simply is the section of law, under which they are not permitted to enter the US.

Vagyis amikor értesítik az érintetteket, csak a kitiltás jogi alapját közlik, hogy melyik jogszabály miatt nem léphet be, és az milyen típusú cselekedetekre vonatkozik. Ha az érintettnek ez nem tetszik, nem tesz le az amerikai útról, és szerinte tévesen alkalmazták rá a jogszabályt, akkor nyitottak rá, hogy mélyebben belemenjenek a dologba.

Goodfriend tehát nem mondta, amiről Rogán beszélt a parlamentben, hogy kiadják a bizonyítékokat: annyit közölt, hogy igény esetén lehetőség van a továbblépésre. Hogy ez konkrétan mit jelent, arra nem tért ki.

Ennek alapján erősen túlzónak tűnik kétségbe vonni egy vezető diplomata szavahihetőségét.

Ugyanakkor Goodfriendől már többször kiderült, hogy olykor nem az elvárható körültekintéssel nyilatkozik. Az említett sajtótájékoztatón például konkrétan azt mondta, hogy a kitiltások ellenére az érintett kormánytisztviselők hivatalos amerikai útjainak továbbra sincs akadálya. Később kiderült, hogy ez csak akkor igaz, ha a hivatalos út célja az ENSZ New York-i központja.

Rovatok