Index Vakbarát Hírportál

Megvannak az időközi választások időpontjai

2014. november 11., kedd 10:03

Január 11-én lesz az első időközi önkormányzati választás - derül ki a Nemzeti Választási Iroda kedden közzétett adataiból. 15 településen kell polgármester választani ott, ahol valamiért nem sikerült október 12-én.

Időközi önkormányzati választást ott kell kitűzni, ahol október 12-én jelölt hiányában maradt el a választás vagy szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között az élen, esetleg nem sikerült elegendő számú képviselőt választani vagy a megválasztott képviselő, illetve polgármester a választás után lemondott, esetleg meghalt.

Az időközi választáson az egész választási folyamat az elejéről kezdődik, azaz például a jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük, nyilvántartásba kell vetetniük magukat a választási bizottságnál. Az időközi választásokon tehát új jelöltek is indulhatnak, és szavazhatnak azok is, akik a választás kitűzése után költöztek a településre. (Legutóbb vasárnap például Ózdon megismételt választást tartottak, itt nem is kerülhetett új jelölt a szavazólapra.)

Az NVI adatai szerint 15 polgármester-választást kell tartani eredménytelenség miatt, továbbá 5 egyéni listás választást a tízezernél kevesebb lakosú településeken és 3 egyéni választókerületi választást a tízezernél több lakosú településeken.

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől vagy ha a választás eredménytelen vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani, akkor a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. Az október 12-ei választás esetében ez azt jelenti, hogy február 8. lehet az utolsó nap, amikor meg lehet tartani az időközi választást. 

A helyi választási bizottságnak a szavazást megelőző 80-100 nappal korábban kell kitűznie a választást. Az NVI szombati adatai szerint 18 településen már ki is tűzte a helyi választási bizottság az időközi választás napját.

Rovatok