Index Vakbarát Hírportál

Pont azt szereti, amit Orbán

2014. november 12., szerda 15:55 | aznap frissítve

Nem titkolja, hogy elkötelezett fideszes, és újabban már polgármester-csinálóvá is előlépett. Kiss-Rigó László püspök, aki családi barátként bejáratos a miniszterelnökhöz, főszerepet vállalt a szegedi stadionberuházás megvalósításában, de közben két városban is beleszólt az önkormányzati választásba. Egyik embere súlyos vereséget szenvedett, a másik viszont befutott.

A hétvégén 3-0-ra kapott ki az amúgy Gyulán játszó Szeged 2011 Grosics Akadémia a Békéscsabától. A csapat veresége nem emelhette a hangulatot a szeged-csanádi püspökségen, de biztos nem rontotta el végleg Kiss-Rigó László kedvét.

A püspök a múlt héten került be a hírekbe, amikor bejelentette, hogy egy 2,5 milliárdos stadiont építtet Szegeden. A beruházás mindenképp a jövőnek szól, hiszen jelenleg nincs NB I.-es csapata a városnak. Az éppen meccset vesztő, hosszú nevű Szeged 2011 Grosics Akadémia az NB II.-ben játszik. Májusban a Létavértes licencproblémáinak köszönhetően jutottak fel a harmadosztályból, de azóta stabilan tartják helyüket a középmezőnyben. A csapatot Kiss-Rigó püspök részvételével hozták létre, és az egyházmegye működteti, ahogy magát az akadémiát is. A Gyulán létrehozott bentlakásos focitanoda építését a futballpályákkal és a hozzá tartozó ingatlanokkal együtt a püspökség finanszírozta, és 2010 óta egyházi fenntartású intézményként működik.

Jelmondata: Erő, szeretet, józanság

Kiss-Rigó László életrajza

1955. április 6-án született Budapesten. Gyermekkora egy részét Indiában töltötte. Esztergomban és Budapesten végezte teológiai tanulmányait.

1981. június 14-én szentelték pappá Esztergomban.

1982-ben teológiai doktorátust szerzett a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián.

1983-tól 1985-ig a római Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasa volt. A Lateráni Egyetemen szerzett egyházjogi licenciátust.

1985-től az esztergomi Szent Anna-plébánia káplánja, majd plébánosa.

1986-tól az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-tól főigazgatója.

1991-től 2004-ig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának igazgatója.

1998-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára.

1994-ben II. János Pál pápa pápai káplán címmel tüntette ki.

2004-ben szentelték püspökké Esztergomban.

2006-tól megyéspüspök a Szeged-Csanádi egyházmegyében

Az 59 éves főpap amellett, hogy ma már a magyar katolikus egyház egyik legbefolyásosabb vezetője, megmaradt elkötelezett futballrajongónak. Az Orbán család mellett VIP-helye van a felcsúti Pancho Arénában, amit ő szentelt fel. Gyakran köti össze az egyházi szolgálatot a futballal: ő celebrálta többek között Puskás Ferenc temetését, és a nyáron elhunyt, egykori 86-szoros válogatott Grosics Gyula lelki üdvéért is ő mutatott be szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában. Kora ellenére ma is aktívan focizik, és ha kell, akár olyan kerekasztal-beszélgetéseken is részt vesz, ahol a labdarúgás szakmai ügyeit vagy az utánpótlás-nevelés kérdéseit tárgyalják.

Kiss-Rigó László foci iránti vonzalmában igazi rokonlélek Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szegedi pletykák szerint nyáron volt olyan eset, amikor a külföldi tárgyalásáról hazatérő kormányfő időzítve érkezett hozzá vendégségbe, hogy együtt nézhessék a brazíliai futball-világbajnokság egyik meccsét. Állítólag akkor dőlt el az is, hogy nem a helyi Fidesz által megszavazott Gyimesi László lett a párt polgármesterjelöltje, hanem Kothencz János, a püspökség gyermekvédelmi főigazgatója.

Egyházi körökben közismert, hogy a püspököt nem csupán a futball köti össze Orbánnal. Őt tartják a legjobb politikai kapcsolatokkal rendelkező egyházi vezetőnek, olyannak, aki bármikor személyesen is találkozhat a miniszterelnökkel.

A püspök már korábban sem rejtette véka alá fideszes szimpátiáját. 2010-ben az országgyűlési választás kampányában Hódmezővásárhelyen, a Fidesz–KDNP gyűlésén tűnt fel, hogy felszólalásával a párt és Lázár János támogatására buzdítsa a résztvevőket. Idén a nyílt kiállás helyett a háttérből, de annál hathatósabban támogatta a szerinte legkeresztényibb pártot. Szegeden kívül Esztergomban is sikerült elfogadtatnia saját emberét a pártvezetéssel.

A főpap segítsége mindkét helyen kapóra jött Orbánéknak, mivel mindkét városban bajok voltak a helyi Fidesz-szervezet működésével. Szegeden a szocialista polgármester, Botka László népszerűségét nem tudták megközelíteni a város fideszesei, ezért júliusban a párt felső vezetése felülírta a helyi döntést, és ráoktrojálta a városi szervezetre a kívülről, az egyházmegyétől hozott jelöltet. Hiába volt azonban az elképesztően drága helyi kampány és az egyházi háttér, Kothencz János októberben súlyos vereséget szenvedett: csak a szavazatok 36 százalékát tudta megszerezni, miközben az MSZP-s Botka több mint 58 százalékot kapott.

Esztergomban, ahol Kiss-Rigó 2004 és 2006 között segédpüspök volt, szintén ráfért a segítség a Fideszre. Meggyes Tamás és emberei 2010-ben elvesztették a városirányító posztját, az elmúlt négy évben pedig botrányt botrányra halmoztak a független Tétényi Éva polgármesterrel szemben.

A város egyházi köreiben állítják, hogy a Fideszben korábban súlytalan, de a püspökkel közeli személyes kapcsolatot ápoló és egyházi alapítványi tevékenységet is végző Romanek Etelka Kiss-Rigó közbenjárásával kerülhetett a jelöltlista élére. Kiss-Rigó korábbi plébániatemplomában hirdetmény is támogatta a választás előtti napokban a Tétényi Évával szemben induló Romaneket. Esztergomban a közbenjárás győzelmet hozott. A püspök a múlt héten személyesen jelenhetett meg az új összetételű önkormányzat alakuló ülésén.

A felcsúti VIP-páholy közönsége sem ismeretlen a főpap számára. Az Orbán család és a fideszes politikusok mellett nagyon szoros személyes barátság és családi kapocs fűzi Hernádi Zsolthoz, a Mol vezérigazgatójához. Esztergomban köztudott, hogy a püspök rendszeresen Hernádiék a bazilikával szomszédos Szent Tamás-hegyen található házában száll meg egy számára kialakított külön lakrészben.

Kiss-Rigó a 2,5 milliárdos stadion megépítéséhez is az Orbán körüli körből választott partnert. A Hvg.hu figyelt fel rá, hogy a miniszterelnök futballügyi tanácsadója, a Videoton tulajdonosa, Garancsi István a Szeged-Csanádi egyházmegye gazdasági tanácsának is tagja. Garancsi nemrég megvásárolta az FTC-stadion kivitelezőjét, a Market Zrt.-t. A püspök bejelentése szerint ez a cég lenne a szegedi stadion beruházója is. Kiss-Rigó a lapnak azt mondta, hogy a vállalkozót még 2006 előtt, Esztergomban ismerte meg, amikor Garancsi még a városi takarékszövetkezet igazgatótanácsának volt tagja. Megbízható, jó gazdasági szakembernek tartja, aki becsületes, normális, hívő ember, ezért püspöki kinevezése után felkérte, hogy legyen az egyházmegye egyik gazdasági irányítója.

Rovatok