Index Vakbarát Hírportál

Megszállták a vadludak az Öreg-tavat

2014. november 14., péntek 15:52

Lényegesen nagyobb ütemben emelkedik a vadludak száma a tatai Öreg-tavon, mint tavaly: alig pár nap leforgása alatt csütörtökön már 36 ezer vadludat számoltak a természetvédők. Tavaly ilyenkor ennek a mennyiségnek mintegy harmada, körülbelül 11 ezer vadlúd pihent az Öreg-tónál – írja a Kemma.hu.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása szerint a tömeget alkotó nagy lilikek (Anser albifrons) mellett feltűnt egy örvös lúd (Branta bernicla) és 34 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is. A Magyarországon fokozottan védett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetett státusszal szereplő színpompás vörösnyakú lúdból már tavaly is a korábbi éveket meghaladó rekordszámú tömeg pihent Tatán, a természetvédők reményei szerint idén tovább nő a számuk.

A tatai Öreg-tó tradicionális vadlúdpihenőhely. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak minden évben visszatérnek Tatára, hogy a telet itt töltsék, majd február végén, március elején indulnak vissza északi költőhelyeikre.

A több százezres létszámban Magyarországon tartózkodó nagy lilikek között egyre többet látnak a szakemberek vörösnyakú ludat. A megfigyelések alátámasztására szinkronszámlálást végeztek és meglepő eredményre jutottak, írja a Magyar Madártani Egyesület. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén 1806 egyedet számláltak, míg az országos adatokat is összegyűjtve kiderült, hogy jelenleg a Magyarországon tartózkodó vörösnyakú ludak ( Branta ruficollis) száma meghaladja a kétezret, ami példa nélküli.

Ez a ritka lúd a távoli orosz tundrán költ. Románia és Bulgária mellett a Kaszpi-tenger számított egykor egyik legjelentősebb telelőterületének, de az élőhelyek átalakulása miatt a vonulási útvonalak is módosulni látszanak. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy hazánkban is egyre gyakrabban és egyre több példány fordul elő.

Rovatok