Index Vakbarát Hírportál

Az V. kerületi polgármester bátyja lett a helyi tévé főfelügyelője

2014. november 18., kedd 16:23

Az V. kerületi önkormányzat hétfőn zárt ülésen leváltotta Kerényi Imrét a kerületi City Televízió felügyelőbizottsága éléről, és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester testvérét ültette a helyére.

A Szentgyörgyvölgyi Péter vezetése alatt álló Belváros-Lipótváros önkormányzata a múlt héten zárt ajtók szavazott a kerület tulajdonában álló cégek vezetőiről.

Az új ciklusra a kerületi televíziós műsorokat készítő City Televíziós Kft. felügyelőbizottsági elnökének Szentgyörgyvölgyi Gábort, a polgármester bátyját nevezték ki. Az októberi választáson a Fidesz színeiben az idősebb Szentgyörgyvölgyi is bejutott a testületbe, de már az előző ciklusban is voltak önkormányzati megbízatásai.

Szentgyörgyvölgyi Gábor két kerületi közalapítvány ellenőrző testületében jutott szerephez, és külsős tagja volt a belvárosi tulajdonosi és elidegenítési bizottságnak is. Ez utóbbi testület egyik döntésének köszönhette – többek között – bátyja, hogy a piaci árnál jóval olcsóbban megvehette a híres lakó, Habony Árpád miatt közismertté vált Szerb utca 9. alatti társasház egyik lakását. A döntés következtében a vevőnek csak a lakás forgalmi értékének 30 százalékát kellett kifizetnie, azt is 25 éves kamatmentes részletre.

A rokoni kapcsolódást és az összeférhetetlenség gyanúját már az önkormányzati választás előtt szóvá tette az ellenzék.

Az ellenzéki polgármesterjelöltnek, Juhász Péternek a City TV-el is az elfogultság miatt volt baja. A Fidesz polgármesterjelöltje, Szentgyörgyvölgyi Pétert 19 sikerhírben szerepeltették a tévé 15 szeptemberi adásnapján, ellenfele, Juhász Péter viszont alig kerülhetett a képernyőre. Az ellenzék jelöltjét a belvárosiak egyetlen semleges riportban láthatták, kétszer pedig negatív összefüggésben mutatták. Juhász fel is jelentette a kerületi televíziót, de a Fővárosi Választási Bizottság elutasította a beadványt, mert nem kapta meg időre a televízió műsorait tartalmazó kigyűjtéseket, ezért nem tudtak megalapozott döntést hozni.

A belvárosi kerületi televízió a korábbi polgármester, Rogán Antal hivatali ideje alatt, 2006-tól 2011-ig kapott kimagasló összegű támogatást az önkormányzattól. A City TV 2006-ban 121,4 millió, 2007-ben 129,8 millió, 2008-ban 128 millió, 2009-ben 112,2 millió, 2010-ben 114,4 millió, 2011-ben 122,8 millió forintot, de 2012-ben már „csak” 72,8 milliót.

A City TV Kft. eddigi felügyelőbizottsági elnöke, Kerényi Imre volt, most azonban leváltották. A miniszterelnöki biztos érdemei elismeréseként új állást kapott: ő lett a Belváros-Lipótvárosi Cigányzenekar Nonprofit Kft. fb-elnöke.

Frissítés!

Időközben befutott a Belváros-Lipótváros önkormányzatának közleménye. Senki ki nem találná, miként került a City TV felügyelőbizottságának élére a polgármester bátyja:

V É L E T L E N Ü L!!!

Igen, véletlenül, pontosabban egy adminisztrációs hibából kifolyólag. Íme a lakonikus közlemény:

Belváros-Lipótváros képviselő-testülete új tagot jelöl a City Televízió felügyelőbizottságának élére. Az alapító okirat aláírásánál észleltük az adminisztrációs hibát, amelyet természetesen mihamarabb jelentünk a cégbíróságnak. A következő testületi ülésen a képviselő-testület dönt az új elnök személyéről. A képviselő természetesen addig semmilyen, a tagsággal kapcsolatos díjban nem részesül. A cég törvényes működése továbbra is biztosított.

Rovatok