Index Vakbarát Hírportál

Fidesz-közeli civil szervezetekhez kerülnek a NEA milliói

2014. november 18., kedd 09:34

Az Abcúg megszerezte a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2013-as és 2014-es pályázatainak teljes listáját, és ez alapján azt írja, hogy szinte kivétel nélkül olyan civil szervezetek kapták a legtöbb állami támogatást, amelyek valamilyen módon kötődnek a kormánypártokhoz.

Mint írják, a NEA 2012-ben lépett a Nemzeti Civil Alap helyébe, és már megalakulásakor megkérdőjeleződött az elfogulatlansága, mivel a CÖF-alapító és Békemenet-szervező Csizmadia László lett az elnöke.

A Fidealitas-alelnök anyukája és testvére is jól járt

Az Abcúg az elmúlt két év nyertes pályázói közül elsősorban azokra figyelt, akik legalább egyszer kaptak 2 millió forint feletti támogatást. Ezek közül kiemelkednek a kiskőrösi Gmoser családhoz kötődő civil szervezetek.

Gmoser András, egykori helyi Fidelitas-alelnök idén fideszes színekben jutott be a helyi képviselő-tesületbe. A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület – melyben elnöki posztot tölt be Gmoser – tavaly 3,5 millió, idén 5,3 millió forintot nyert. Szintén Gmoser vezeti a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesületet, ami tavaly 6,7, idén 3,6 millió forintot kapott.

Gmoser édesanyja, Gmoser Györgyné az elnöke annak a Kiskőrösi Szlovákok Szervezetének, ami tavaly 2 millió, idén pedig majdnem 5 millió forintos támogatást kapott. De a Gmoser András testvére vezette Lovaglással az Egészségért Kiskőrösi Lovas Egyesület is nyert idén több mint 4 millió forintot.

Idén a NEA Közösségi környezet kollégiumának legnagyobb működési támogatását, 2,9 millió forintot az a kiskundorozsmai Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány kapta, amelynek kuratóriumi elnöke Szepesiné Hidvégi Julianna, a Csongrád megyei kormányhivatal főosztályvezetője, kuratóriumi tagja pedig a KDNP szegedi alelnöke, Tímár Lajos. A kuratóriumban korábban tag volt Mihálffy Lajos is, aki az idei önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP-L.É.T. kompenzációs listás jelöltje volt.

Fideszes képviselők alapítványai a favoritok

Tavaly 3 millió, idén 3,5 millió forintot nyert a Bethlen Gábor Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Lezsák Sándor parlamenti alelnök. De hasonló összegeket nyert a Kecskemét Város-Bozsó Alapítvány is, amelynek kuratóriumi tagja Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság Egyesület tavaly és és idén is nyert 2-2 millió forintot.

Seszták Oszkár korábbi fideszes országgyűlési képviselő a vezetője annak a Hierotheosz Egyesületnek, ami tavaly 5,5, idén pedig több mint 2 millió forintot nyert. De Máriapócs fideszes polgármestere, Papp Bertalan Máriapócs Alapítványa is kapott idén 3,5 milliós támogatást.

Fideszes országgyűlési képviselő vezeti a Szilvaország Egyesületet, Tilki Attila szervezete tavaly majdnem 4 milliót, idén pedig csaknem 3 millió forintot nyert. De a Dukai Miklós volt szentendrei fideszes önkormányzati képviselő vezette Egészségesebb Ifjúságért egyesület is kapott 3-3 millió forintot két év alatt.

Az Abcúg egyetlen olyan nagyobb szervezetet talált, ami olykor kormánykritikus hangot ütött meg, mégis kapott 2 millió forintos működési támogatást. A Másság Alapítvány pályázata ugyanakkor idén már várólistára került.

Rovatok