Index Vakbarát Hírportál

Jön! Jön! Jön! A magyar zászló napja

2014. november 19., szerda 17:42

Szerdán nyújtott be a Fidesz-frakció Rogán Antal és Németh Szilárd nevében egy határozati előterjesztést a parlamentnek, mely kezdeményezi:

 
március 23. legyen a magyar zászló és címer napja

Az indoklás lényegében annyi, hogy a zászló meg a címer a magyar kulturális örökség része, és ezt mindenkinek tisztelnie kell. Ezt először nem értettük, mivel a Büntető Törvénykönyv 269/A. Paragrafusa már szankcionálja a „Magyar Köztársaság himnuszát, zászlajátvagy címerét sértő vagy lealacsonyító” tetteket. De a határozat inkább a zászló és a címer népszerűsítését szolgálná, az előterjesztők szerint emígyen:

Az országgyűlési határozat a magyar zászló és címer napjáról megerősítést, új lendületet ad a zászló és címer iránti tisztelet és megbecsülés megélésének, az ebből fakadó felelős cselekvésnek.

Ezen kívül a nap a magyar jelképek alatt harcolók, valamint a jelképek hazafias tisztelete miatt szenvedőkre is emlékezne. A logikai láncolatból már csak a magyar nemzeti jelképek alatt szenvedők hiányoznak, de persze a legfontosabb kérdése nem ez, hanem az:

Miért pont március 23?

Azért, mert a törvényalkotók kiszúrták, hogy 1848-ban ezen a napon az Országgyűlés úgy határozott:

a nemzeti szin, és ország czimere ősi jogaiba visszaállíttatik

A törvény az ún. "áprilisi törvények"-nek volt az egyik eleme. Április 11-ét egyébként sokan március 15-nél is fontosabbnak tartják, hiszen ekkor sikerült az ellenzéki lendületet konkrét, V. Ferdinánd által is ellenjegyzett törvények formájába önteni, és ezekkel megalapozni a modern, alkotmányos, polgári Magyarországot. Most, hogy ezt leírtam, eszembe is jutott, a március 15-re rátolt ünnepnap helyett talán szerencsésebb lenne, ha április 11-re tennének egy szép emléknapot. 

Rovatok