Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb a szegény a KSH szerint

2014. november 26., szerda 17:31

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata kevesebbeket érintett tavaly, mint egy évvel korábban – közölte az MTI a KSH adatai alapján. Eszerint 2013-ban a lakosság 31,1, előtte viszont 33,5 százalék volt kitéve ezeknek a veszélyeknek.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatói szerint viszont a helyzet az elmúlt években meredeken romlott.

A KSH szerint viszont Magyarországon 2013-ban

a háztartások 1 millió 287 ezer forintos egy főre jutó éves bruttó jövedelme 4,3 százalékkal haladta meg a megelőző évit.

A bruttó jövedelmeken belül a munkajövedelmek aránya 67,8 százalék, amelyek túlnyomó része 81,6 százaléka főállású munkaviszonyból származott.

A háztartások összes jövedelmének közel harmadát a társadalmi jövedelmek tették ki, egy főre jutó éves átlagos értékük 389 ezer forint volt. A társadalmi jövedelmeken belül a legnagyobb arányt a nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások képviselték.

 A háztartások legnagyobb kiadási tétele továbbra is az összkiadás negyedét kitevő lakásfenntartás és háztartási energia, bár aránya kissé csökkent. A napi szükségletek (étkezéssel, lakásfenntartással és közlekedéssel kapcsolatos költségek) kifizetése után a kiadások mintegy 40 százalékát fordíthatták további fogyasztásra a háztartások.

Az elemzés a Háztartási Költségvetési és Életkörülmények Adatfelvétel 2014-ben gyűjtött, előzetes adatain alapul. Az adatfelvételre 2014. március 1-je és 2014. április 15-e között került sor, amelynek során 9220 háztartási kérdőívet töltöttek ki a válaszadók, valamint 19 121 személyi interjú készült e háztartások 16 éves és idősebb tagjaival.

Rovatok