Index Vakbarát Hírportál

Ez itt Orbán Viktor hintapolitikája

2014. november 28., péntek 10:29

Vajon Orbán Viktor szíve tényleg Keletre húz? Vagy csak gazdasági hasznot remél onnan, ahogy erre a mostani koreai látogatása is utal? Esetleg kizárólag azért fordultunk Keletre, mert a Nyugat rendesen a magyar kormány körmére nézett az alaptörvény, a médiatörvény, a telekom- és bankadó vagy a rezsicsökkentés miatt? És a Kelet ajnározása vajon hogyan hozható össze azzal, hogy közben az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk? Főleg most, amikor az EU egységesen akar fellépni az Ukrajna elleni agressziót folytató Oroszországgal szemben.

Magyarország Oroszország iránti elkötelezettsége akkor teljesedett ki, amikor idén januárban Orbán Viktor megállapodott a paksi bővítésről Vlagyimir Putyinnal. Úgyhogy mi most ettől az időponttól gyűjtöttük össze, mit mondott a Keletről és a Nyugatról, az EU-ról és Oroszországról Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Kövér László vagy éppen Navracsics Tibor. Az idővonalon jól látni, hogyan lassult le az a hinta, amibe a magyar kormány beleült, és hogyan kényszerült novembertől mársorozatban látványos verbális gesztusokat tenni ismét az EU és a NATO felé.

Úgy tűnik, bármennyire is pragmatikus akart lenni, a kormány külpolitikája másról se szólt, mint civilizációs töprengésekről; nemszeretem-rendszerek méltatásáról, majd a méltatások relativizálásáról. Az összes erről szóló kormányzati megszólalást végigpörgetve egy vívódó, önmarcangoló kabinet képe rajzolódik ki.

Az is feltűnő, hogy a tépelődésnek milyen gyorsan vége szakad, méghozzá hogy-hogynem pont november elején, amikor Vida Ildikó beismerésével a csúcsra pörgött a kitiltási botrány. Ekkor a kormányzati vezetők egymás szavába vágva deklarálták elkötelezettségünket az EU, meg az USA felé, Orbán Viktor pedig egyre több fejtegetésében utalt az oroszokkal kapcsolatban a rosszemlékű szovjet múltra.

Egyébként sikerült bárkinek is konkrét és határozott irányt kiolvasnia az óvatos sasszék közül? Nekünk is csak annyit, hogy milyen érdekes, ahogyan a kormány nemcsak méltat és kritizál, de saját méltatásait és kritikáit is megpróbálja értelmezni. Így tiltakozott például Navracsics Tibor a hintapolitika vádja ellen, és így kaphatta Németh Zsolttól jobb híján a „kreatív” jelzőt a magyar diplomácia.

Rovatok