Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Kapolyi László

2014. november 29., szombat 18:42

82 éves korában elhunyt Kapolyi László volt ipari miniszter és MSZP-s képviselő, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt egykori elnöke, értesült az Index. Kapolyi László hosszan tartó súlyos betegség után halt meg.

A bányamérnökből lett politikus és üzletember 1932-ben született Újpesten. Tanulmányai befejezése után a hatvanas években a Tatabányai Szénbányáknál dolgozott: először mint beosztott mérnök, majd mint főosztályvezető. Ebben az időben (1968-ban) lépett be az MSZMP-be is, állítása szerint azért, mert hitt az akkor bevezett reformokban. A Szénbányákból került a Nehézipari Minisztériumba, ahol a miniszter-helyettesi kinevezés után 1983 és 1987 között Magyarország ipari minisztere volt.

Posztjáról egy úgynevezett eocénprogram bukása után gyorsan, és nem túl szépen távozott, saját elmondása szerint 30 percet kapott, hogy elhagyja parlamenti irodáját. Ipari miniszterségével egyidőben az MSZMP-ben a Központi Bizottság tagja lett, emellett a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották.

1989-ben Kapolyi megalapította a System Consulting Kft-t, amelynek először ügyvezető igazgatója volt, majd miután részvénytársaság lett belőle, igazgatótanácsi elnök lett. A cég az orosz államadósság lebontásán nagy bevételre tett szert: Oroszországban vett szenet vett, abból Ukrajnában termelt energiát, majd azt Magyarországnak adta el. 

„Volt egy óriási vadászterületem, amit számomra a Tovarisi konyec!-cal (egy MDF-plakát felirata az 1990-es kampány idején) megteremtettek. Az első pillanattól nem értettem, hogy miért kell szembefordulni a szovjet piaccal. Elkezdtem menni azon ügyek után, melyekről feltételeztem, hogy piaci alapon is életképesek" − nyilatkozta 2004-ben a Magyar Narancsnak erről az időszakról. A 2000-es évektől aztán egyre több büntetőügybe keveredett a cég, melyet körüllengett a korrupció gyanúja.

Kapolyi 1994-ben a létezés-nem létezés határán működő Magyarországi Szolciáldemokrata Pártnak lett elnöke, ami egészen 2012-ig tartott − utódja Schmuck Andor lett −, mindeközben 2002 és 2010 között országgyűlési képviselő volt az MSZP frakciójában. Próbálkozott MSZDP-sként is különböző választásokon indulni nem sok sikerrel, majd 2002-ben MSZDP-MSZP közös jelöltje volt Fehérgyarmaton, de ez sem vezetett eredményre. Végül az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listájának második helyéről került be a parlamentbe.

A Nemzeti Nyomozóiroda bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt javasol vádemelést 2012-ben hét gyanúsított, köztük Kapolyi ellen. A vád szerint egy indokolatlanul drága ingatlanvásárlással, emellett felesleges tanácsadói szerződésekkel, valamint fedezet nélküli kölcsönökkel 2006 és 2008 között milliárdokkal károsították meg a Magyar Villamos Műveket: a pénz az MVM-től egy Kapolyi-cég közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz került.

A biznisz mögött egy erőműprivatizáció terve húzódott meg. 2009-ben a Vértesi Erőmű Zrt. igazgatósága hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett az előző évi áramvásárlási szerződések miatt. A gyanú szerint a 20 milliárd forint értékű szerződéseket az erőművet privatizálni akaró Kapolyi László biztatására kötötte az erőmű előző vezetősége a politikus cégével, a System Consulting Zrt.-vel, de Kapolyi végül saját pénzügyi ellehetetlenülésére hivatkozva kijelentette, nem veszi át a 2009-re megrendelt 250 megawatt áramot és visszalép az üzlettől. A károsult áramkereskedők kártérítést követeltek. Kiderült, az erőművet tulajdonló Magyar Villamos Művek (MVM) nem is tudott a kötelezettségvállalásról.

Az MVM-nél zajló vizsgálatok során derült ki, milyen forrásból akarta Kapolyi a privatizációhoz szükséges pénzt előteremteni. Az MVM-től 2008-ban közel tízmilliárd forint került a politikus érdekeltségébe tartozó Kárpát Energo közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz, az így "megutaztatott" pénz lett volna a vételár egy részének fedezete.

Kapolyi kétes hírneve miatt nem volt túlságosan népszerű a baloldalon. Idén májusban Szanyi Tibor a volt baloldali miniszterelnökökhöz hasonlította őt

Kapolyi László, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, milliárdos üzletemberek, egymással és másokkal kötött szövevényes üzletek kötik össze őket. És ezek uralják a baloldalt? Csilliárdos cégbirodalmakat működtetnek.

Rovatok