Index Vakbarát Hírportál

Ki tehet az önkormányzati lap elfogultságáról?

2014. december 2., kedd 10:59

Közel 4 milliós bírságot kapott októberben az önkormányzati fenntartású Baja.hu, mert az újság az önkormányzati választás előtt kissé elvetette a sulykot, és többszöri felszólításra sem akart beszámolni a Fidesszel szemben induló civil szervezet jelöltjeiről, majd a választási bizottság elmarasztaló döntése után is negligálta a bajai egyesületet. A jogerős döntés után megtörtént a a belső vizsgálat, amely arra jutott, hogy az egyesület hibázott, rossz sajtóközleményt küldött közlésre.

A Baja.hu-t működtető önkormányzati cég felügyelőbizottsága szerint az újság munkatársai jóhiszeműen és felelősséggel jártak el, amikor nem jelentették meg a Fidesszel szemben induló Sikeres Bajáért Egyesület képviselőjelölt-állításáról szóló hírt az önkormányzati választás kampányában.

A lapból kimaradt beszámoló miatt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október elején 3,8 millió forintos bírságot szabott ki a kiadóra, az önkormányzati tulajdonú Baja Marketing Kft.-re, mert az internetes újság a területi választási bizottság korábbi határozata ellenére sem számolt be a helyi ellenzéki szervezet sajtótájékoztatójáról. Az NVB szerint a lap elvesztette a kötelező és elvárt semlegességét, és a kampány alatt végig akadályozta az egyesületről szóló híradások megjelenését.

A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság korábban, szeptember 20-án azt állapította meg, hogy az oldal kiadója megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség – a választási törvényben megfogalmazott – elvét, mert az augusztus 28. és szeptember 11. közötti az időszakban semmilyen formában nem biztosított megjelenési lehetőséget a Sikeres Bajáért Egyesület jelölőszervezet számára a Baja.hu-n. A büntetésről szóló határozatot októberben a Kúria is helyben hagyta.

A választáson végül a Fidesz győzött, az egyesületből pedig hárman kerültek a testületbe. Az egyesület frakcióvezetője a napokban levélben kért tájékoztatást a polgármestertől, hogy a büntetés jogerőre emelkedése óta eltelt több mint egy hónapban kivizsgálták-e, ki a felelős a politikailag elfogult szerkesztésért.

A válaszból kiderült, hogy a Baja Marketing Kft. felügyelőbizottsága már egy hónapja túlesett a vizsgálaton. Az alapos eljárás jegyében meghallgatták az önkormányzat weboldalával közös internetes lap ügyvezetőjét és szerkesztőjét, és megállapították, hogy nem hibáztak, a történtek miatt nem lehet elmarasztalni őket.

A felügyelőbizottság szerint éppen a panasztevő, az egyesület hibázott, mert olyan sajtóközleményt akartak megjelentetni, amely „nem volt hiteles”, „nem lehetett eldönteni, hogy valóban megrendezett sajtótájékoztatóról készült-e”. Az egyesület abban is hibázott, hogy nem a valasztas@bajamarketing.hu email címre küldte, amit küldött.

A folytatólagos jogsértésért elmeszelt lap vizsgálatában a legérdekesebb magyarázat viszont az volt, hogy a kiadó mindenben eleget tett a választási bizottság határozatának, az ugyanis „a jogsértéstől nem tiltotta el” a kft.-t.

Rovatok