Index Vakbarát Hírportál

A Gerecse erdeje gyakorlatilag megsemmisült

2014. december 3., szerda 23:31 | kilenc éve frissítve

Az Időkép.hu észlelője, Herczeg László élménybeszámolójából derült ki, hogy a Gerecse erdeje gyakorlatilag megsemmisült.

Szerda hajnalban két BTR-80-es páncélozott csapatszállító harcjármű próbált meg a Gerecsében megközelíteni egy mobil adótornyot a Honvédség, a Tűzoltóság és a Katasztrófavédelem segítségével, ekkor szembesültek a szörnyű látvánnyal.

A vékonyabb fákon úgy mentek át, ahogy meg sem érezték, de 50-100 méterenként új és újabb kidőlt, nagyobb fa állta utukat. Amit tudtak, azt felaprították, de gyalog meneteltek tovább féltávtól a toronyig. "Amit tapasztalunk: gyakorlatilag az erdő megsemmisült" - írják. 

Amelyik fa nem dőlt még ki, annak a koronája sérült, vagy csak magasságában van derékba törve, és a letört részét egy hasonló sorsra váró társa tartja. 

A beszámoló szerint ahhoz, hogy az erdő újra hagyományos járművel járható legyen, egy hét folyamatos helyreállítási, eltakarítási munkára mindenképpen szükség volna. A már kidőlt fák közt való elsétálás sem egyszerű, hiszen a föld 20-30 centi vastagon tele van a fákról lehulló, méretes jégdarabokkal, és ez nagyon csúszik. 

A lehulló faágak, boruló fák egy reccsenéssel, de szemrebbenés nélkül bárkit a földbe döngölnek, aki pusztán bátorságból, vagy vakmerőségből arra kirándulna most - intenek óva attól bárkit, hogy most ide látogasson. 


View Larger Map

Rovatok