Index Vakbarát Hírportál

Százmillióval kárpótolják a Fekete Sereg szétszívatott áldozatát

2014. december 4., csütörtök 12:03

Százmilliós kártalanítást ítélt meg Szántai Attilának, a Fekete Sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. 

Az MTI röviden le is írta Szántai döbbenetes történetét. A fővárosban motelt, éttermet üzemeltető Szántai Attilára 2000 végén szabadították rá a Fekete Sereget a bűnözőkkel együttműködő rendőrök. Őt és családját hónapokon át védelmi pénzért zsarolták, fenyegették, megverték, mígnem Szántai Attila jogszerűen tartott fegyverével a saját otthonánál rálőtt támadóira, akik közül egy meghalt, egy életveszélyesen megsebesült. Ezután Szántai Attilát ítélték jogerősen 13 év fegyházra, ráadásul bandatagok közé zárták, akiktől további súlyos bántalmazásokat kellett elszenvednie, miközben a családját továbbra is fenyegették.

Szántai Attila 6 év 9 hónap után került szabadlábra. 2012-ben mentették fel jogerősen a vádak alól a megpróbáltatások miatt maradandó egészségromlást elszenvedő idős férfit.

A Fekete Sereg az egyik legbrutálisabb bűnszervezet volt Magyarországon, a vezetője az a Magyar Róbert volt, akit később tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Magyarnak és társainak hosszú bűnlajstroma volt, de a legsúlyosabb ezek közül, hogy a sereg ölte meg Óbuda egyik ismert gengszterét, Ragyás Tónit még a kétezres évek elején. Ezenkívül egy mátészalkai cigicsempészt is majdnem megöltek Magyar emberei. 

Szántai kalandja is elég durva volt a Fekete Sereggel. Ahogy egy Népszabadságnak adott korábbi interjújából kiderül, 2000 karácsonya előtt egy héttel az általa üzemeltetett hotel egyik vendége felvitt magához két örömlányt. Mivel a vendéget meglopták, Szántai hívta a rendőrséget, a helyszínre érkező járőrök azonban nem csináltak semmit.

Az egyik rendőr azonban felajánlotta, hogy tudna valakit, aki segíthet megelőzni a hasonló eseteket. Azonnal felhívta Szűcs Tamást, aki negyedórán belül a hotelnél volt. Szűcs védelmi pénzért cserébe védelmet ígért, de ez végül zsarolásokba fordult át. Később Szántainak nekirontottak a sereg katonái, a férfi ekkor lőtte le őket önvédelemből – egyikük meghalt. Börtönbe került, ahol a sereg emberei közé zárták. Erről így mesélt:

Rendszeresen kék-zöld voltam. Amikor a nevelő megkérdezte, mi történt, azt feleltem, elestem. Tudomásul vették. Nekik így volt kényelmesebb. Persze hogy összevertek, volt, hogy egy nap többször is. A rácsok mögött töltött hat év és kilenc hónapból öt és fél évet rettegésben éltem.

A börtönévek alatt vállalkozóként is tönkretették, hiába árulta 2007-től a tönkrement panzióját, a válság miatt nem volt rá vevő. 

A felmentése után 1 milliárd forintra perelte az államot, ebből ítéltek meg most 100 milliót. Az Origónak korábban így indokolta, miért 1 milliárdot kért:

Mennyiért feküdne be az ellenségeivel egy cellába egy másodpercre? Na, ezt szorozza be hat év kilenc hónappal.

Rovatok