Index Vakbarát Hírportál

Attól függ a béremelés, mennyien lesznek a tüntetésen?

2014. december 5., péntek 13:40

József nádor tér visszatér.

„Tele a puttony” mottóval megy tüntetni Mikulás napján, szombaton négykor a József nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A minisztériumokban, önkormányzatoknál vagy éppen a NAV-nál dolgozókat képviselő szakszervezet berkeiben elterjedt, hogy a kormány attól teszi függővé a béremelést, hogy hányan lesznek a tüntetésen. 

A szakszervezet leginkább azért demonstrál, mert a közigazgatásban dolgozóknál már hat éve nem emelték a fizetéseket, így reáljövedelmük egyharmadát mára elveszítették. Az évek óta tartó ígérgetés után a béremeléssel is járó életpályamodellt csak a kormánytisztviselőknél akarják bevezetni, és azt is csak 2016–ban. 

Nagy felháborodást keltett a kormánytisztviselőknél az ellentételezés nélkül  10, illetve 12 órára emelt munkaidő. A többség a kifizetetlen túlórák, a ki nem vehető szabadságok, a cafeteria felszámolása miatt elégedetlen. A szakszervezet  hároméves bérfelzárkóztató programot dolgozott ki. Ezzel 2017 végén a közszolgálati dolgozók reálbére elérhetné a 2008-as (!) mértéket. 

Rovatok