Index Vakbarát Hírportál

Kósa Lajos a barátja pénzén vett könyveket

2014. december 8., hétfő 07:06 | aznap frissítve

Kósa Lajos a Központi Antikvárium pénteki árverésén 15 könyvritkaságot vásárolt körülbelül 2 millió forint értékben, írja a Blikk. Kósa azt közölte: magának csak két könyvet vett összesen 76 ezer forintért, a többit egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátja kérésére és az ő pénzén vásárolta meg. 

A Blikk szerint a kétórás liciten a Fidesz ügyvezető alelnöke 280 ezer forintot fizetett Luther Márton 1532-ben kiadott adventi prédikációjáért, 240 ezerért vitt el egy Füst Milán által Radnótinak dedikált verseskötetet, és 220 ezer forintot adott egy Radnóti Miklós könyvtárából előkerült Márai Sándor-könyvre, amelyben a szerző a szegénységhez ad tanácsokat.

Kósa vett két Csokonai- és egy Dugonics-könyvet, valamint egy 18. századi énekeskönyvet. A Blikk szerint félmillió forintnál fájdalmas arccal mondott le József Attila Nagyon fáj című dedikált verseskötetéről. 400 ezer forintig tartotta a licitet a Radnóti-hagyaték részét képező Kisfaludy Károly-színműért, és 420 ezer forintnál szállt ki egy 16. századi versgyűjteményért vívott harcból.

Kósa összesen 1,7 millió forint leütési áron vitt el 15 könyvet, ami a 15 százalékos jutalékkal együtt a 2 milliót közelítette.  

Kósa Lajos a cikk megjelenése után hétfőn azt közölte: a Központi Antikvárium által szervezett árverésen a maga részére csak két könyvet vett. Csokonai Vitéz Mihály A tavasz című könyvéért 42 000 forintot, (Táncsics) Stancsics Mihál(y) Népkönyvéért pedig 34 000 forintot.

Minden más tételt és könyvet egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátom kérésére, az ő pénzén, megbízása alapján neki vettem, mivel ő személyesen nem tudott megjelenni az árverésen. A megbízás tényét előre be is jelentettem. Mindezt a Központi Antikvárium által a barátom részére kiállított másik számla igazolja. 

Rovatok