Index Vakbarát Hírportál

Vidéki mentőket kellett Budapestre vezényelni

2014. december 8., hétfő 09:30 | aznap frissítve

A főváros körüli településekről kell mentőegységeket Budapestre vezényelni, miután a fővárosban nincs elég autó és képzett személyzet, írja a Népszabadság. A közép-magyarországi régió mentőállomásairól egy-egy mentőt nappali szolgálatra vezényeltek a fővárosba.

Az átvezényelt mentőknek a reggeli műszak kezdetén kell majd fővárosi mentőállomásokon munkára jelentkezniük, és este, a műszakzáráskor térhetnek vissza saját településeikre. Egy héttel ezelőtt a XVI. kerületben másfél óráig feküdt a hideg kövön egy feltehetően agyvérzést kapott nő, mert a mentők csak ennyi idő alatt értek ki a helyszínre. A nő meghalt.

Az eset után Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat vezetője főigazgatói megbízottat jelölt ki az ellátás javítására. A feladatot Göndöcs Zsigmond kapta, aki a második Gyurcsány-kormány idején három évig főigazgatóként vezette a mentőszolgálatot.

A Népszabadság szerint mind gyakoribb a mentőknél, hogy se elég autó, se elég ember nincs a feladatok elvégzéséhez. Tavaly huszonkilenccel csökkentették a mentésben részt vevő autók számát. A belső vizsgálat eredménye szerint a XVI. kerületi esetnél a hívást fogadó diszpécser rosszul kérdezte ki a segélykérőket. Miután nem volt elég információja, nem ítélte elég súlyosnak az esetet ahhoz, hogy riassza a rohamkocsit.

Rovatok