Index Vakbarát Hírportál

Tüntetők zavarták meg a miniszter beszédét

2014. december 9., kedd 22:10

A kormány elítéli a szegregációt

Cikkünkre közleményben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán. Azt írták, hogy a kormány elítéli a szegregációt, amit a magyar törvények is tiltanak.

A köznevelési törvényt módosító javaslat „nem hatalmazza fel az oktatásért felelős minisztert arra, hogy eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalma alól” – olvasható a közleményben.

Az iskolai szegregáció ellen tüntető aktivisták zavarták meg Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Polgári Magyarország Alapítvány konferenciáján tartott beszédét a magyarinfo.blog beszámolója szerint. Táblákkal mentek be a terembe, ahol Balog Zoltán felvezetője után hangosbeszélővel ismertették a mondandójukat. A szervezők előbb biztonsági őrrel akarták kivezetni őket, majd felhívták őket a színpadra, ahol az aktivisták az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Európai Roma Jogok Központja és a Romaversitas Alapítvány petícióját olvasták fel.

Ennek a lényege, hogy a köznevelési törvény módosítására tett javaslat egyik pontja felhatalmazást adna a kormánynak arra, hogy rendeletben határozza meg a szegregált oktatás tilalma alóli kivételeket.  Ha a társadalmi egyeztetés nélkül előterjesztett módosítási javaslatot megszavazzák, az olyan eszközt adna a kormány és a miniszter kezébe, amellyel törvényessé tehetnék a szegregált felzárkóztató oktatást. A konferenciát, amelyen Balog is előadott az emberi jogok világnapja alkalmából szervezték.

Rovatok