Index Vakbarát Hírportál

Kész Zoltánt, a balos összefogás jelöltjét alig ismerik Veszprémben

2014. december 9., kedd 12:25

A Republikon Intézet közvélemény-kutatást készíttetett a veszprémi 01-es választókerületben, ott, ahol február 22-én időközi parlamenti választást tartanak. Ugyebár ez lesz az a megmérettetés, melyen a Fidesz kétharmada múlhat. A Republikon elemzéséhez az adatfelvételt az Ipsos végezte november 28-december 1 között 800 fős mintán, telefonos megkérdezéssel.

A felmérés használhatóságát kissé megkérdőjelezi, hogy a Fidesz csak az adatfelvétel után jelentette be jelöltjét, Némedi Lajos alpolgármestert, aki így nem is szerepel az elemzésben.

A tavaszi baloldali összefogás pártjai Kész Zoltán független jelölt mögé álltak be. Készt ugyanakkor sem a Jobbik, sem az LMP nem támogatja. Schiffer András az Indexnek arról beszélt, a csalódott fideszes szavazók megszólításához olyan indulóra van szükség, akit az LMP is támogat és a Jobbiknak sem vállalhatatlan, mert csak így van esélye a jobbra hajló kerület megnyerésére.

A Republikon elemzése láthatóan inkább azzal foglalkozik, hogy az egyes potenciális ellenzéki jelölteknek mennyi esélye van. Íme, az érdekesebb eredmények:

A Republikon elemzésének legfontosabb következtetése pedig a következő:

az országos politikai ügyek alapján kimutatható egy, a kormányzati iránnyal szemben álló Fidesz-szavazó csoport a veszprémi választókörzetben, az ő megszólításuk kulcsfontosságú lehet az ellenzéki győzelemhez.

Rovatok