Index Vakbarát Hírportál

Hoffmann Rózsa beszólt Lázárnak

2014. december 10., szerda 06:49

A volt köznevelési államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte sehonnan sem olvasható ki, hogy "a kormány radikálisan csökkentené a gimnáziumok számát". Ugyanakkor "nem látja", hogyan terelik majd a szakképzés felé a fiatalokat.

Azt nagyon rossz iránynak tartanám ha központi intézkedéssel radikálisan csökkentenék az érettségiző fiatalok számát

Hoffmann szerint tény, hogy jól képzett szakmunkásokra van szükség, de szerinte ma már "sokoldalúan képzett, vállalkozói ismeretekkel rendelkező, nyelveket beszélő szakemberek kellenek a gazdaságnak", az ilyen "szakmunkások pedig nem a satupad mellett képződnek ki három év alatt".

A kereszténydemokrata politikus szerint ha már arányokon változtat az oktatási rendszer, akkor inkább az érettségihez kötött szakmák felé terelnék a diákokat. Megjegyezte, hogy "bár a Nemzetgazdasági Minisztérium olykor megfeledkezik" a szakképzés művészeti, egészségügyi vagy idegenforgalmi területeiről, ezeknél az érettségi alapkövetelmény.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tartja jónak, hogy tízórás munkaidőt vezettek be a Miniszterelnökségen, amit több minisztérium is átvenne. Szerinte ez "kizsigereli az embereket, törvény- és családellenes" és "emberetelen azokkal szemben, akik kisgyereket nevelnek". Azért megjegyezte, hogy "a szellemi tevékenységek soha nem értek, és érnek véget a munkaidő befejeztével", ugyanis egy elkötelezett ember sokszor folytatja otthon, akár éjszakai, amíg meg nem oldja a problémát.

Rovatok