Index Vakbarát Hírportál

Megszüntették az öt éve húzódó büntetőpert az Index újságírója ellen

2014. december 10., szerda 13:16

A Fővárosi Törvényszék kedden megszüntette az Index újságírója, Spirk József ellen rágalmazás miatt indult büntetőpert. Az eljárás 2010 nyarán indult, az Energiahivatal egykori elnöke Horváth J. Ferenc, feljelentése nyomán.

Az Energiahivatal vezetője, akit nem sokkal később felmentettek hivatalából, az Index 2009. június 22-én megjelent cikkét találta sérelmesnek, ebben az Emfesz gázszolgáltató eladásának furcsa körülményeiről írtunk. A magyar földgázpiac negyedét uraló céget egy dollárért eladták egy rejtélyes svájci offshore cégnek. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának megalapozott gyanújával nyomozást is indított a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A szokatlan cégeladásra a Horváth J. Ferenc vezette hivatal példátlan gyorsasággal, néhány óra alatt kiadta a hatósági engedélyt. A cikkben viszont azt kifogásolta, hogy neve túl közel szerepelt ahhoz a mondathoz, amelyben a rendőrségi vizsgálat elindulásáról számoltunk be.

A büntetőügyben végig az ügyészség látta el a vád képviseletét, mert Horváth energiahivatali elnökként közhivatalt ellátó személynek minősült.

Spirk Józsefet az újpesti bíróságon első fokon bűnösnek mondták ki, megrovást kapott, másodfokon viszont - bűncselekmény hiányában - felmentették.

A felmentő ítélet jogerőre is emelkedett, ám az ügyészség fél évvel később felülvizsgálati kérelemmel megtámadta a döntést. Harmadfokon a Kúria hatályon kívül helyezte az ítéletet, és visszaküldte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának.

Kedden az ítélőtábla törvényes vád hiányában megszüntette az eljárást.

A bírói tanács osztotta Bodolai László védői észrevételét, miszerint az ügyészség a vádiratában önkényesen emelt ki a vitatott újságcikkből egy szövegrészletet. A kiemelt mondatot a címhez kapcsolta, így annak tényleges értelmét jelentősen megváltoztatta. A bíróság szerint ezért a vád nem felelt meg a törvényes követelményeknek.

A végzés nem jogerős, az ügyészség vélhetően nem nyeli be a súlyos szakmai kritikát, és fellebbezni fog.

Rovatok