Index Vakbarát Hírportál

Ennyi MSZP-gyalázást a Fidesz se tudna összeszedni

2014. december 12., péntek 13:17

Nagyszabású kibeszélőshow-ra készül az MSZP, amely szombaton egy pártértekezleten néz szembe a múlt hibáival és a jövő teendőivel. Az MSZP-s szervezetek erősen kritikus vitairatokkal készültek a rendezvényre, a szocialisták úgy szidják a saját pártjukat, hogy a fideszes közleményekben sem gyakran olvashatunk ilyeneket. Tóbiás József pártelnök egy érzelmekre ható programbeszéddel készül.

Az MSZP-nek évek óta nincs identitása.

Az MSZP értékeiben torzult.

Az MSZP 2014-ben következmények nélküli párttá vált.

Az MSZP mai állapotában nem alkalmas az újfajta közéleti szerepre.

A fenti mondatokat véletlenül sem Habony Árpád csapata találta ki, ezeket mind olyan dokumentumokban olvastuk, amelyeket MSZP-sek állítottak össze a szombati pártértekezletre. Az MSZP októberben döntött arról, hogy még karácsony előtt összerántja a párttagokat egy nagyszabású kibeszélőshow-ra, ahol a múlt értékelése mellett a párt átalakításáról és az új baloldali politika főbb irányairól is dönthetnek.

A nagy nap szombaton jön el, amikor nem a szokványos Jókai utcában, hanem a Villányi úti Általános Vállalkozási Főiskola épületében rendezhetik a soraikat a szocialisták. Annyit már tudni, hogy a párttagok nem üres kézzel érkeznek az értekezletre: a helyi szervezetek, tagozatok, platformok közül sokan összeállítottak rövidebb-hosszabb anyagokat a párt által elkövetett hibákról és a szükséges feladatokról.

Ezek az iratok, amelyek szocialista emailfiókról emailfiókra köröznek hetek óta, túlnyomóan csak néhány tucat párttag véleményét tükrözik, ám van néhány közös vonás is bennük. Mindenki tucatszám sorolja az elmúlt hónapokban, években, évtizedekben elkövetett hibákat, és mindenki radikális váltást sürget az MSZP-ben.

Több ilyen tanulmány az Indexhez is eljutott, illetve más újságokban is megjelentek szemelvények az írásokból. Néhány fontosabb megállapítással azért foglalkozunk, mert több MSZP-s szerint biztosan előkerülnek majd a szombati pártértekezleten.

A belvárosi MSZP mindenkit elküld a francba

Az egyszerű helyi MSZP-s szervezetek indulatait jól jelzi, hogy olyan értékelések is születtek a pártértekezletre, amelyek gyakorlatilag minden pártvezetőt melegebb éghajlatra küldenek. A Magyar Nemzet közölt először részleteket a belvárosi MSZP vitairatából, amely hiteltelen baloldali összefogásról és identitás nélküli MSZP-ről beszél.

A Steiner Pál által vezetett szervezetnek minden csoporthoz van pár rossz szava. A frakcióról például ezt írták: ma a párt „negyedvonalbeli politikusai” ülnek az Országgyűlésben. A budapesti MSZP-ről pedig azt, hogy "súlytalan és arctalan". A baloldali pártokat sem kímélik a belvárosi szocialisták, szerintük az együttös és DK-s képviselőjelöltek többsége alkalmatlan volt. Az egész MSZP-ről pedig ezt írták: "belső ügyeit tekintve az MSZP 2014-ben következmények nélküli párttá vált".

Így torzult el az MSZP

Az egyik ilyen fontosabb dokumentum a szocialista platform vitairata. Ezt a platformot vezeti Baja Ferenc, aki a jelenlegi felállásban Tóbiás József pártelnök egyik legközelebbi bizalmasa, és információnk szerint Tóbiás erre az anyagra támaszkodva építi fel majd a szombati programbeszédét.

A vitairat, amelyből az Origo is közölt már részleteket, a következő főbb megállapításokat tartalmazza:

Tóbiás József az elmúlt hetekben már beszélt arról, hogy új időszámítást akar, véget vet a baloldali pártokkal való együttműködésnek, és legkevésbé sem akar Gyurcsánnyal összefogni. A pártértekezleten erre a dokumentumra támaszkodva ezt szeretné elfogadtatni a párt közvéleményével is. A pártelnök várhatóan Bajáék írása alapján jelöli ki az MSZP előtt álló feladatokat. Így érdemes megnézni, mit ír a szocialista platform a szükséges teendőkről:

Azt, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, több MSZP-s szerint nem most szombaton fogjuk megtudni, szerintük Tóbiás csak általánosságban ismerteti a feladatokat, és inkább egy „érzelmekre ható”, mintsem konkrétumokban bővelkedő beszédre törekszik majd.

Új párt vagy mozgalom kellene?

A megkérdezett szocialisták nem várnak indulatos vitát szombaton. Szerintük most inkább fásultság jellemző a párttagokra, és nincs nagy feszültség, amelyet le kellene vezetni. A múlt szombati, pártértekezletet előkészítő választmányi ülésen sem voltak indulatos felszólalások, Tóbiás is csak általánosságokat említett a jövő feladatairól. Több MSZP-s is azt mondta, hogy nincs is most szükség az önmarcangolásra, és az elkészített anyagokban túlzásba is vitték a párttagok az önostorozást.

Ennyi MSZP-gyalázást a Fidesz se tudna összeszedni

– mondta például egy MSZP-s, aki szerint rossz a helyzet, de nem szabad azt a képet mutatni, hogy minden szörnyű volt az elmúlt években, évtizedekben, amit az MSZP-sek csináltak.

Ha a szegfű tetves, azt nem kiirtani kell

Az MSZP az idei három választás értékelése mellett jövőképet is felvázol szombati pártértekezletén – mondta Gőgös Zoltán elnökhelyettes az MTI-nek pénteken. Gőgös Zoltán bízik abban, hogy az MSZP „ütőképes ajánlatot” tud összeállítani a társadalomnak. Beszélt arról, hogy nem az MSZP-márkanévvel van a probléma, hanem a mögötte lévő tartalommal. „Ha a szegfű tetves, azt nem kiirtani kell, hanem le kell permetezni” – fogalmazott Gőgös. 

Az elnökhelyettes azt várja, hogy a tanácskozás résztvevői megerősítik az új pártvezetés által meghirdetett irányt, miszerint karakteres baloldali politikát kell folytatni. Kijelentette: nem lesznek soha nagytőkeellenesek, de nem hisznek a piac mindenhatóságában sem, és sokkal nagyobb megértését várnak el a gazdagabbaktól. Mint mondta, egy baloldali néppártnak jövőt építeni csak úgy lehet, ha nem csupán ezt a választási évet tekintik át, hanem az elmúlt 25 évet is.

Ha dühös vita nem is várható, azért szóba kerülhet néhány olyan vitairatokban szereplő megállapítás vagy ötlet, amely várhatóan megosztja majd a jelenlévőket. Az MSZP-ben például hetek óta beszédtéma a Deák Ferenc Kör több javaslata. A Deák kör egy nyáron alakult társaság, és nem is akárkikből áll: a régi pártvezetők közül Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Juhász Ferenc a tagja, de a körhöz tartozik Tóth József XIII. kerületi polgármester, Veres János és Braun Róbert is.

Szekeresék az Indexhez is eljutott vitaanyagban keményen bírálják az elmúlt év döntéseit, elsősorban Mesterházy Attila volt pártelnök politikáját. Néhány erősebb kijelentés:

A Deák kör ebben a dokumentumban arról is ír, hogy lehetne kialakítani az új ellenzéket. Óvatosan azt is kijelentik az MSZP-s politikusok, hogy új baloldali mozgalmat vagy pártot kellene szervezni az MSZP bázisán. Emellett olyan konkrét javaslatokat fogalmaznak meg, mint például hogy akciót kellene indítani a közvetlen elnökválasztásért, fel kell tárni a polgári ellenállás lehetőségeit, a párton belül be kellene vezetni az előválasztás rendszerét. Többek szerint előkerülhetnek ezek a dolgok a pártértekezleten, de aligha várható, hogy Tóbiás a programjába beépíti.

És hogy mi lehet az eredménye a pártértekezletnek? A megkérdezett MSZP-sek szerint ezzel lehet lezárni majd a baloldal számára sok sikert nem jelentő évet és időszakot. És többek reménye szerint ezután végre a múlt értékelése helyett a jövőre koncentrálhat majd mindenki.

Rovatok