Index Vakbarát Hírportál

Mai találós kérdésünk: Lesz-e ma tüntetés?

2014. december 16., kedd 14:24

Eleged van a szociális megszorításokból? Az oktatási rendszer teljes átforgatásából és a társadalom elbutításából? A NAV-botrányokból és kitiltási ügyeiből? A mértéktelen korrupcióból és hazugságokból? Az egészségügy borzasztó helyzetéből és a magyarországi lakhatás egyre kritikusabb helyzetéből? GYERE EL ÉS HALLASD TE IS A HANGOD!

− írják a Nincs hova hátrálnunk nevű Facebook-oldalon. Az eseményt létrehozó Egymillióan az internetadó ellen és a Szabad oktatást nevű Facebook-csoporton kívül több civil szervezet és kezdeményezés is csatlakozott a mai tüntetéshez, és csatlakozásra hívta a "kormányzat eddigi és tervezett országromboló intézkedésein felháborodott, dühös és csalódott embereket" is.

A múlt vasárnapi és a mai tüntetés keretbe foglalja a költségvetésről szóló végszavazást, ami hétfőn és kedden történik a Parlamentben. A vasárnapi tüntetésről itt olvashatja beszámolónkat. A két tüntetés közötti, szakszervezetek által szervezett hétfői autós demonstrációról pedig itt olvashat bővebben.

Ezek a szervezetek csatlakoztak eddig a mai tüntetéshez:


A Város Mindenkié
Arany Liliom Alapítvány
Antifasiszta Hálózat
Civil Akció Egység
Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület
Egymillióan az internetadó ellen facebook-oldal
Eleven emlékmű - az én történelmem
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
HAT - Hálózat a Tanszabadságért
Hét Olajfa Egyesület
Hívatlanul Hálózat
Magyartanárok Egyesülete
Magyar Nők Szövetsége/Association of Hungarian Women
Magyar Szekuláris Egyesület
Nem Némulunk El
Oktatói Hálózat
Rehab Critical Mass
Rosta Rokkant Mozgalom
Szabadságszínpad
Szabad Oktatást csoport
1000 milliárdan a tisztességes adózásért(Népharag csoport)
Történelemtanárok Egylete
VAGY Közéleti Egyesület Gyöngyös

A vasárnapi tüntetésre több mint hatezren jelezték részvételüket, ebből körülbelül kétezer ember ment el végül. A mai tüntetésre már több mint 13 ezren jelezték részvételüket. A budapesti megmozdulást több vidéki − Miskolc, Szeged, Szombathely, Pécs −, illetve külföldi − Bécs, New York, London − demonstráció is kíséri majd.

A tüntetés délután hatkor kezdődik a József Nádor téren. A tervezett program szerint itt 11 (!) felszólaló fog beszélni, majd a tömeg átvonul a NAV-székház érintésével az Alkotmány utcába, a Kossuth térhez.

„Ha teheted, hozz magaddal a december 16-i tüntetésre 18 órára a József nádor térre egy cipősdoboznyi játékot, amit karácsonyig eljuttatunk rászoruló gyermekeknek. Mutassuk meg, hogy a hatalommal szemben mi képesek vagyunk odafigyelni egymásra, és olyan gyerekeknek, akiknek a családi helyzetük miatt karácsonykor nem jutna ajándék, igenis képesek vagyunk segíteni és mosolyt csalni az arcára!" − írták a szervezők.

Rovatok