Index Vakbarát Hírportál

Nem akarnak népszavazást az áruházláncok

2014. december 18., csütörtök 08:33

A Népszabadság úgy értesült, hogy az áruházláncok nem állnak be Demján Sándor népszavazási kezdeményezése mögé a vasárnapi zárvatartásról. A hipermarketek inkább az egyéni érdekérvényesítésben bíznak. A lap szerint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége eddig hiába hívott össze egyeztetést az érintettekkel, nem született megállapodás a népszavazásról.

A nagy láncok azért nem akarnak beállni a népszavazási kezdeményezés mögé, mert a vasárnapi boltbezárás az összes számottevő piaci szereplőt sújtja, így nem változtat érdemben az áruházláncok közötti erőviszonyokon. A Népszabadság szerint a hipermarketeknek az is visszatetsző volt, hogy Demján pénzt és paripát követelt a népszavazás megszervezéséhez.

A vasárnapi zárvatartás másik nagy vesztesei, a bevásárlóközpontok sem támogatják a népszavazási kezdeményezést, egyikük kifejezetten kritizálta, hogy a Demokratikus Koalíció szintén népszavazást rendezne a kérdésről, ők pedig nem akarnak Gyurcsányékkal egy lapon szerepelni.

Mások attól félnek a lap szerint, hogy a kormány korábban már többször is bizonyította, hogy képes pokollá tenni a vele szembeforduló piaci szereplők életét, így inkább abban bíznak, hogy egyéni érdekérvényesítéssel érhetnek el eredményt. Mint ismert, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a kormány saját hatáskörben döntsön arról, hogy bizonyos területeken felmentést ad a bezárás alól.

Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e népszavazás a zárvatartásról, nálunk viszont már most elmondhatja a véleményét a kérdésről, csak kattintson erre a linkre.

Rovatok