Index Vakbarát Hírportál

100 milliárd forintnyi kártérítést kapnak a fekete szombat károsultjai

2014. december 23., kedd 14:16

Csaknem hat év után rekordösszegű, 494 millió ausztrál dollár (103,3 milliárd forint) kártérítést ítélt meg egy bíróság a Melbourne melletti pusztító bozóttüzek túlélőinek, károsultjainak. Az ABC ausztrál tévé szerint ez az összeg több mint kétszerese annak, amit valaha is megítéltek egy gyűjtőperben Ausztráliában. 

A Melbourne-től 85 kilométerre északra fekvő Kilmore Eastet 2009-ben sújtotta példátlan bozóttűz. A katasztrófában a település 119 lakója vesztette életét, ezer ember megsérült, több mint 1700 lakóház elpusztult. A gyűjtőpert az áldozatok hozzátartozói, a sérültek és a károsultak indították a tűz feltételezett okozói ellen.

"A megegyezés megkönnyebbülést, némi vigaszt jelent" - mondta a tévében Carol Matthews, aki a fiát veszítette el a tűzben. A túlélők közül sokan küszködnek anyagi nehézségekkel. 

A kártérítés zömét az SP áramszolgáltatónak kell fizetnie, mivel szakértői vélemény szerint a katasztrófát egy elöregedett elektromos kábel okozta: a több mint 40 éves vezeték anyagfáradás és szerelési hiba miatt vetett szikrákat és gyújtotta fel a száraz növényzetet. Kisebb összeg megfizetésére kötelezték azt a céget is, amelynek a vezetékek karbantartása volt a feladata. A cég vitatta felelősségét, de végül belement az egyezségbe. A kártérítési összeghez hozzájárul Victoria szövetségi állam is.

A 2009-es Kilmore East-i bozóttűz fekete szombatként vonult be a történelembe, és az utóbbi évtizedek legsúlyosabb természeti katasztrófájának számít Ausztráliában. A településen kívüli további félszáz ember veszett oda tűzvészben. Az ország délkeleti vidékén 40 Celsius fokot meghaladó rekordhőmérsékleteket mértek ebben az időben, a tűzoltóság a tüzek nagy veszélyére figyelmeztetett.

Rovatok