Index Vakbarát Hírportál

Retteghet – vészesen indul az új év

2014. december 31., szerda 17:22 | aznap frissítve

Kemény idővel búcsúzik 2014, és lehet, még pocsékabbal indul a következő. Azok, akik nagyobb utat tesznek meg ma az óévbúcsúztatóért, jó ha felkészülnek, hogy holnap nem lesz könnyű hazajutniuk, akik viszont betegen otthon fekszenek, legalább azzal vigasztalódhatnak, hogy ha kimennének az utcára, hamarabb összefagynának, mint hogy kimondhatnák: fogadalomgenerátor.

Szóval borzasztó órák várnak azokra, akik gyűlölik a hideget. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is figyelmeztetést adott ki a szilveszter éjszaka várható rendkívüli hideg, valamint újév napjára az ónos eső veszélye miatt.

Az Időkép szintén arra figyelmeztet, hogy kemény fagyokkal köszönt ránk az új év. A legrosszabb helyzet a délnyugati tájakon lehet, ahol –15 fokos átlaghideg várható, de egyes helyeken akár –18 foknál is hidegebb lehet. Arra is figyelmeztetnek: magatehetetlen emberekhez a 06/1/338-4186-os számon a nap huszonnégy órájában lehet segítséget hívni Budapesten.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: újévre virradó éjszaka főként a déli országrészben a hóval borított tájakon mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint néhol mínusz 20 fok is lehet.

A rendkívüli hideg miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére szerdára és csütörtökre is figyelmeztetést adtak ki.

Csütörtökön a kisebb havazás, hószállingózás mellett elsősorban a Dunántúl északi felén a nap második felében néhány tized milliméternyi ónos eső is hullhat. Emiatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére csütörtökre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire mínusz 5 és 0 fok között, délen mínusz 7, mínusz 6 fok körül valószínű.

Rovatok