Index Vakbarát Hírportál

Medián: Jobban szeretjük az USA-t, mint az oroszokat

2015. január 7., szerda 14:32

A magyarok többsége inkább tekint pozitívan az Egyesült Államokra, mint Oroszországra, és akik figyelik a politikai fejleményeket, azok többsége szerint a magyar fél a hibás a megromlott magyar–amerikai viszonyért, derül ki a 444.hu megrendelésére készült Medián-felmérésből.

A Medián 2011-ben és 2014-ben is értékeltette az országokat a válaszadókkal. Korábban 64, most 65 pontot adtak az Egyesült Államoknak egy 100-as skálán. Az oroszok csak 44 pontot kaptak. Az emberektől azt is megkérdezték, hogyan változott az utóbbi időben Magyarország és az USA viszonya: 63 százalékuk szerint romlott, 31 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem változott. 4 százalék nem tudott válaszolni, 2 százalék szerint pedig javult a két ország kapcsolata. A felmérés 2014. november 28. és december 2. között készült. 

Amikor arról kérdezték a válaszadókat, hogy ki a felelős a kétoldalú kapcsolatok romlásáért, 57 százalék Magyarországot, 14 százalék pedig az Egyesült Államokat jelölte meg, míg a megkérdezettek 27 százaléka szerint mindkét ország egyformán felelős. A magyar–orosz kapcsolatokat illetően az összes válaszadó 49 százaléka úgy ítélte meg, hogy nincs változás, 36 százalék szerint javult, 10 százalék szerint romlott a helyzet. Ha netán hidegháború törne ki, a válaszadók 53 százaléka az USA-val, 25 százalékuk pedig Oroszországgal tartana, a többiek nem tudják a választ.

A pártot választók közül a fideszesek a leginkább megengedőek az oroszokkal szemben: 39 százalékuk inkább azt szeretné, hogy Magyarország Oroszországgal fűzze szorosabbra kapcsolatait, 40 százalékuk az USA-hoz közeledne. A jobbikosok 48 százaléka is inkább az USA-hoz húzna, míg az oroszok felé csak 27 százalék. A Jobbik nélküli ellenzék szavazói körében 72-18 az USA javára, a pártot nem választóknál pedig 54-16 ez az arány.

Rovatok