Index Vakbarát Hírportál

Jobbik: A Kovács-cikket a CIA diktálta az Indexnek

2015. január 8., csütörtök 12:04

Nem tud róla beszámolni a Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám, hogy folyik-e vizsgálat a pártnál kémkedéssel vádolt politikusuk, Kovács Béla ügyében – derült ki abból az interjúból, amit a politikus a Kossuth rádió 180 perc című műsorának adott csütörtök reggel.

A szóvivő szerint ő és szerinte az elnökség szinte minden tagja beszélt az ügyről Kovács Bélával, sokféle módon körüljárták. Mirkóczki elmondta: a Jobbik azt szeretné, ha azok a titkosszolgálatok, amelyek megvádolták a párt politikusát, legalább a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén mutassanak már képi, hang-, vagy bármilyen más dokumentumot – ha nem is bizonyító erejűt –, amelyekből kiderül, mire alapozzák a Kovács Béla ellen megfogalmazottakat. (Nem teljesen világos, miért több titkosszolgálatot emleget Mirkóczki, az ügyészségen ugyanis egyetlen titkosszolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést az ügyben. Igaz, sajtóértesülések szerint Kovács ügyén a magyar mellett más külföldi titkosszolgálatok is dolgoztak.)

Mirkóczki szerint „ordas nagy hazugság”, miszerint Kovács Béla édesapja egy szovjet katonatiszt lett volna, hogy azt az Index cikke állítja, szerinte a politikus ezt cáfolta is, ahogy az írás többi állításait is. (Ezzel szemben Kovács valójában nem cáfolta a cikk főbb, lényegi állításait. Így például azt sem, hogy a feleségének párhuzamosan van egy japán férje, valamint már együtt volt Kováccsal, amikor volt egy osztrák férje is, aki történetesen egy bűnöző volt. Kovács azon állítása sem volt igaz, hogy a felesége a japán állami televízióban dolgozott a hetvenes-nyolcvanas években.)

A Jobbik szóvivője kijelentette: a kémkedés semmilyen formában nem elfogadható, de az, ami a „Béla-ügyet” körüllengi, neki meglehetősen ködös. Szerinte az Index újságírójának a CIA diktálta le az oknyomozó cikket. 

„Kovács Bélát először kémkedéssel, aztán mégsem azzal, hanem nyomásgyakorlással, aztán már nem is Magyarország ellen, hanem az Európai Unió intézményei ellen végzett tevékenységgel vádolták. Hogyan lehet az EU ellen úgy kémkedni, ha egy egyszerű EP-képviselő nem is juthat minősített adatokhoz vagy bármilyen titkokhoz?" – tette fel a kérdést Mirkóczki Ádám. 

Kovács kulcsszerepet játszott abban, hogy a Jobbik oroszbarát pártjá váljon, nem is akármennyire: több jobbikos politikus mára már ki van tiltva Ukrajnából, a pártvezetés pedig Vlagyimir Putyin elnök nagy rajongója. A jelenség persze nem hungarikum, az orosz titkosszolgálat több európai szélsőjobboldali pártban befolyást szerzett. 

Kovács azt állította lapunknak, hogy nem ismerte felesége eltitkolt múltját, és továbbra is azt állítja, hogy ő soha semmilyen titkosszolgálattal nem állt kapcsolatban. 

Rovatok