Index Vakbarát Hírportál

Nyolc évet kapott a hajléktalant megszurkáló fiatal

2015. január 8., csütörtök 13:09

Jogerősen elítélte a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a négy tizenéves fiút, aki 2012 nyarán súlyosan bántalmaztak egy hajléktalant Szentesen, írja az MTI.

A táblabíróság az elsőrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és közösség tagja elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért nyolc év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A másod- és a harmadrendű vádlottat felbujtói minőségben találták bűnösnek, az egyiküknek nyolc évet a fiatalkorúak börtönében, a másikuknak hat évet a fiatalkorúak fogházában kell töltenie. A negyedrendű vádlott bűnösségét a bíróság felbujtóként elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettében állapította meg, ő ezért egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

Az akkor 16 és 17 éves vádlottak közül ketten 2012. június 24-én Szentesen egy ismerősüknél italoztak, három-három deci pálinkát fogyasztottak, majd megkeresték társaikat, és elhatározták, hogy megvernek egy hajléktalant a szentesi liget melletti erdős területen. A romos épületbe belépve az elsőrendű vádlott bántalmazta a férfit egy fakaróval, miközben két társa világított a telefonjával. A sértett ekkor felkelt, amitől a vádlottak megijedtek, és elfutottak. A negyedrendű vádlott ezután hazament.

A másodrendű vádlott felvetette társának, hogy a sértett hallhatta a nevét, ezért meg kell ölni. Magukhoz vettek egy házilag készített bozótvágó kést, hogy azzal végezzenek vele. A másodrendű vádlott vágási és szúrási technikákat mutatott a hajléktalant korábban bántalmazó társának, és azt mondta neki, hogy az életlen bozótvágókéssel a férfit a nyakán vagy a gyomrán kell eltalálnia. Az elsőrendű vádlott bement az épületbe, de nem bántotta a férfit, és a félelme miatt legalább ötször ki is jött a házból. Társai azonban meggyőzték, hogy visszatérjen, ekkor bement az épületbe, és a bozótvágó késsel legalább tízszer lesújtott a földön fekvő férfi fejére, ezektől a hajléktalan súlyos sérüléseket szenvedett.

A másod- és a harmadrendű vádlott másnap visszatért a még mindig a romos épületben fekvő sértetthez, akihez a fejsebét látva végül egyikük mentőt hívott. A férfit kórházba vitték, ahol megműtötték. A szakértői vélemény szerint a támadás következtében a hajléktalan közvetett életveszélyes állapotba került, kezelés nélkül meg is halhatott volna.

Rovatok