Index Vakbarát Hírportál

Sosem tudjuk meg, összejátszott-e Schmuck Andor a Fidesszel

2015. január 8., csütörtök 17:39

Tavaly nyomozás indult az önkormányzati választás hatodik kerületi ajánlóíveivel való visszaéléssel kapcsolatban. Az ajánlóívek egy része így gyakorlatilag bizonyíték, amit három hónapja nem sikerült a rendőrségnek lefoglalni. Viszont a választási törvény értelmében hétfőn megsemmisítik őket.

Tavaly szeptember végén  számoltunk be arról , hogy közokirat-hamisítás, választás rendjének megsértése és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést a terézvárosi baloldal, mivel arra gyanakodnak, hogy a Fidesz és Schmuck Andor pártja összejátszott az aláírásgyűjtésnél.

Az Együtt-PM, az MSZP és a DK által a terézvárosi választási bizottságba delegált Kékesi Tibor körülbelül 270 olyan, a Fidesz-KDNP-t, illetve a Schmuck Andor által vezetett Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját támogató aláírást talált, amelyeknél az adatok egyeznek, de az aláírások szerintük nem ugyanattól a személytől származnak. A baloldal gyanakvását az keltette fel, hogy Schmuckék jelöltjei nagyon gyorsan, a Fidesszel egy időben össze tudták gyűjteni az aláírásokat, miközben sehol nem találkoztak szociáldemokrata aktivistákkal.

Kékesi megtette a feljelentést a VI. kerületi rendőrkapitányságon, ahonnan az ügy már másnap fölkerült a BRFK-hoz, a korrupciós bűnözés elleni osztályhoz, ami választás rendjének megsértése miatt indított eljárást. Kékesi november 11-én volt tanúmeghallgatáson. Azt mondta, az üggyel foglalkozó nyomozó itt szóbeli ígéretet tett arra, hogy még azon a héten lefoglalják a dokumentumokat.

  Ezután Kékesi több emailt is váltott a rendőrséggel, egy december 18-i levélben írásban is ígéretet tett a rendőrség arra, hogy a papírokat a nyomozás érdekében lefoglalják, Kékesivel pedig január elejére egyeztetnek majd újabb időpontot.

Ő január elsején rákérdezett a nyomozónál írásban az ügy aktuális állására, ám erre a levelére azóta sem kapott választ. Ahogy Hatvani Csaba, a Magyar Szocialista Párt VI. kerületi szervezetének elnöke sem kapott választ a terézvárosi polgármestertől, hogy történt-e bármilyen előrelépés az ügyben, illetve a bizonyítékul szolgáló ajánlóíveket lefoglalta-e már a rendőrség.

Márpedig az ajánlóíveket a törvény értelmében az önkormányzat hétfőn megsemmisíti.

Telefonon kerestük a VI. kerületi választási irodát, ahol megerősítették az információt, hogy hétfőn semmisítik meg az ajánlóíveket, de a kérdésre, hogy történt-e lefoglalás, nem válaszoltak, mondván: az a jegyző hatásköre. A jegyzőt telefonon kerestük, nem értük el, levelünkre pedig a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ahogy a rendőrségnek küldött kérdéseinkre sem.

Kékesi a történtek, vagyis leginkább a nem történtek miatt azt gondolja, joggal feltételezheti, hogy nem bízhat meg a rendőrség ígéretében, hogy a dokumentumokat időben biztonságba helyezik, ezért csütörtök délután az ügyészséghez fordult személyesen, hogy járjanak el az ügyben.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után egy nappal megkaptuk a választ az ORFK-tól: „ Az ügyben az eljárás lefolytatásához szükséges bizonyítási eszközök lefoglalása megtörtént" − írják.

Rovatok