Index Vakbarát Hírportál

Heim intézte az V. kerületi ingatlanbizniszt

2015. január 9., péntek 16:27 | kilenc éve frissítve

A kormány kommunikációs államtitkárának századvéges üzlettársa, Heim Péter intézte az V. kerületi önkormányzattal azt a 2,68 milliárdos ingatlanvásárlást, amely során privatizálták a Sofitel szálloda szomszédságában álló, Dorottya utca 8. alatti épületet. A Blikk megszerezte azt az önkormányzatnak benyújtott dokumentumot, amelyben 2010-ben Heim maga igazolta, hogy a vásárlónak, egy luxemburgi offshore cégnek megvan a vételár kifizetéséhez szükséges összeg.

A Századvég igazgatósági elnöke, Heim Péter intézte azt a belvárosi ingatlanügyletet, amelyben öt korábbi önkormányzati ingatlant szerzett meg rejtélyes luxemburgi társaság.

A Blikk pénteki cikke szerint Heim személyesen adott igazolást 2010-ben az önkormányzatnak 2,68 milliárd forintos üzlethez. A Praefinium SICAV-FIS nevű, Luxemburgba bejegyzett cég a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. megvásárlásával kedvezményes áron jutott az ingatlanokhoz, köztük a Dorottya utca 8. alatti épülethez, amelyet később tovább értékesítettek, és Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő sógorának kezelésébe került. Eddig azonban nem lehetett tudni, hogy ki állt az eredeti tranzakció mögött, mert az adásvétel után a kerület nem hozta nyilvánosságra az új tulajdonos nevét.

A lap tulajdonában lévő dokumentum szerint biztos, hogy Heim Péternek, Giró-Szász századvéges üzlettársának része volt az ügyletben. Heim ugyanis 2010 júliusában angol és magyar nyelvű szándéknyilatkozatban nyilatkozott Rogán Antal akkori fideszes polgármesternek, hogy a vételár kifizetéséhez szükséges összeg a luxemburgi cég rendelkezésére áll, és vállalják, hogy hatvan napon belül átutalják a pénzt. Mivel pályázati biztosítékként 400 millió forintot korábban befizettek, Heim egy 2,28 milliárd forintról szóló banki igazolást is mellékelt. Heim Péter nem akart nyilatkozni a lapnak.

Az Index írta meg novemberben Giró-Szász András milliárd közeli vagyonbevallása alapján, hogy ő is résztulajdonosa lehet a Dorottya utcába tervezett új 120 szobás hotelnek. A volt kormányszóvivőnek, a kormány jelenlegi kommunikációs államtitkárának 20 százalékos részesedése van a Safe Port Projekt Kft.-ben, amelynek másik tulajdonosa, Serfőző Péter, Giró-Szász sógora. A Safe Port tulajdonolja egy Bilton nevű ingatlanforgalmazó céggel közösen az épületet birtokló Dorottya 8 Hotel Kft.-t.

Miután kiderült, hogy egy 3 milliárdosra saccolt beruházásban érdekelt, Giró-Szász többek között az Atv.hu-nak nyilatkozva azt állította, tavaly nyáron, egy balatoni kerékpártúrán hallott először a hotelberuházásról, amikor sógora az egyik pihenő során megkérdezte, nem akar-e beszállni.

Giró-Szász azt is állította, hogy az épülettel kapcsolatban nem volt más információja, mindenki máshoz hasonlóan a sajtóból tájékozódott az ingatlan előtörténetéről.

Ez azért furcsa, mert Heim és Giró-Szász 2010-ben, a belvárosi dokumentum születésével egyidőben már üzlettársak voltak  az időközben rendkívül sikeressé vált Strategopolis Stratégiai Tanácsadó Kft.-n keresztül, és éppen 2010 tavaszán alapították meg együtt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t. De rajta kívül testvére, Giró-Szász János ügyvéd is bizalmi és üzleti kapcsolatban állt Heimmel, jogászként számos ügyletében közreműködött és egy jelentősebb ingatlanos akcióban tulajdonosi minőségben is beszállt az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. egykori vezérigazgatója mellé.

A Dorottya utcai bérház és a többi ingatlan értékéről már korábban vita zajlott a sajtóban. A Blikk egy tavalyi cikke szerint az önkormányzat az értékesítés előtt levitte az árat, így például a 3200 négyzetméteres hasznos alapterületű Dorottya utcai épülettől 776 millió forint helyett 582 millióért szabadult meg az önkormányzat. Az V. kerületi önkormányzat visszautasította, hogy áron alul értékesítette volna a házat.

Rovatok