Index Vakbarát Hírportál

Tavaszra dől el a hárpiák, skorpiók és más veszélyes állatok sorsa

2015. január 12., hétfő 13:43

Nem hiába küldték el javaslataikat a hobbiállattartók és kereskedők a földművelésügyi minisztériumnak a veszélyes állatokról szóló rendelettervezethez. A mostani rendszeren sok szempontból szigorító új szabályozás terve tavaly októberben jelent meg a kormány honlapján, és szinte azonnal alakult egy Facebook-csoport, ahol hobbiállattartók, tenyésztők, állatkerti gondozók kezdték értelmezni, megbeszélni, kritizálni. A társadalmi egyeztetésre nyitva álló bő egy hét végére levélben megkapta a minisztérium a javaslatokat.


A földművelésügyi minisztérium az Index kérdésére most megírta: több dolgot is változtattak az eredeti tervezeten. A társadalmi egyeztetés eredménye például a tárca tájékoztatása szerint, hogy

A rendelet egyelőre nem lépett hatályba. Ennek az az oka a minisztérium szerint, hogy a társadalmi egyeztetés után olyan újabb szabályozási igények merültek fel, amelyekhez hosszabb szakmai előkészítésre és újabb szakértői egyeztetésekre volt szükség, a miniszteri rendeletet pedig az uniós jog szerint megjelenése előtt be kell jelenteni az Európai Bizottsághoz, és az úgynevezett notifikációs eljárás legalább három hónapig tart. Azt írták:

Ennek lezárultát követően jelenik meg majd a rendelet, előreláthatóan 2015 tavaszán.

Rovatok