nonono

Index Vakbarát Hírportál

A kormánypártok nekimentek a szólásszabadságnak

2015. január 14., szerda 20:22 | aznap frissítve

"Sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra"  

- mondta Harrach Péter szerdán. A KDNP frakcióvezetőjének a párizsi terrorról jutott eszébe, hogy kirohanást intézzen a sajtó- és szólásszabadság ellen. 

 A terrorellenes fellépésről tartott ötpárti egyeztetésen Rogán is csatlakozott a rendpárti ötleteléshez. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy javaslatot készítenek elő bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelmére, mert nem elég az egyén véleményét tiszteletben tartani, "a közösség is tiszteletet érdemel". 

Megjegyezte, ma már az alapvetően keresztény Európában jelentős olyan közösségek vannak, amelyek másképp gondolkodnak a világ dolgairól, például a vallási szimbólumokról.

Folytatják a gyűlöletkeltést

Rogán Antal kijelentette: az Európai Unió nem tudja megvédeni tagállamait, ezért azoknak, köztük Magyarországnak is, ki kell alakítaniuk egy közös, preventív stratégiát, hogy "meg tudjuk védeni a magyar embereket". A politikai korrektség már nem elég, ismételte meg Orbán Viktor szavait.

Harrach Péter is csatlakozott Orbán Viktor által mondottak nyomatékosításához. A KDNP frakcióvezetője szerint a terror okai közt kell említeni a bevándorlást is. 

A kijelentések érdekessége, hogy a merényletet nem bevándorlók, hanem Franciaországban született francia állampolgárok követték el. Török Gábor elemzése szerint a kormány szélsőjobbos fordulatának oka, hogy a kormánypárt népszerűsége tovább zuhant, és a vezetés a szélsőséges nézetek erősítésével akarja azonosulásra késztetni híveit.

Mint ismert, Orbán Viktor a köztévében azt állította, hogy a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani.

"A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont" - szögezte le.

Orbán bevezette a kellemetlen asszociációkra okot adó "más kulturális háttér" megfogalmazást is a kormány kifejezései közé: "Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani."

Rovatok