Index Vakbarát Hírportál

Nagy szeretettel várja a kormány az új amerikai nagykövetet

2015. január 15., csütörtök 09:51

Jövő hétfőn érkezik Magyarországra Colleen Bradley Bell, az új amerikai nagykövet - mondta az M1 Ma Reggel című műsorában csütörtökön Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

A diplomatát nagy szeretettel és nyitottsággal várjuk

 - jelentette ki Magyar, hangsúlyozva, hogy érkezésével "új lendületet, új, pozitív irányt kaphat a magyar-amerikai politikai diskurzus".

Az államtitkár megjegyezte, "a politikai nehézségek nem nyomják rá a bélyegüket a gazdasági kapcsolatokra", amelyek kiválóak és fejlődnek. A kormánynak tíz egyesült államokbeli céggel van stratégiai megállapodása, az 50 legnagyobb amerikai multinacionális cég közül mintegy 40 jelen van az országban, az elmúlt egy évben pedig közel megduplázódott a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat.

Magyar Levente azt is mondta, a közeli hetekben három olyan amerikai beruházást jelentenek be, amely "forintmilliárdos működő tőkét hoz az országba"; az első bejelentést napokon belül megteszik, de a most is folyó egyeztetésekre hivatkozva konkrétumokat nem közölt.

Magyarhoz hasonlóan vélekedett Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára, aki a Heti Válaszban azt írta, Colleen Bell amerikai, illetve Szemerkényi Réka magyar nagykövet válhat a magyar-amerikai kapcsolatok javításának kulcsfigurájává.

Mint arról írtunk, Colleen Bellt, a Gazdagok és szépek című szappanopera producerét csillogó, hollywoodi búcsúbulival indították útnak a hétvégén, hogy belekezdjen nagyköveti munkájába Budapesten. Feltűntek szórakoztatóipari nagykutyák, milliárdosok, és híres színészek is, mint például Gwyneth Paltrow.

Rovatok