Index Vakbarát Hírportál

Újraírja a pereskedés szabályait a kormány

2015. január 15., csütörtök 13:29

A kormány most elfogadta a koncepciót, 2017-ben fogadhatja el leghamarabb a parlament az új perrendtartási törvényt. Az igazságügy miniszter szerint a fő cél a perek felgyorsítása. Külön szabályokat dolgoznak ki majd az olyan csoportperekre, mint amilyen a devizahiteleseké.

A kormány szerdán elfogadta a polgári perrendtartás reformjára vonatkozó koncepciót, jelentette be csütörtökön Trócsányi László igazságügyi miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő. A tervek szerint 2015-ben kidolgozzák, 2016-ban társadalmi vitára bocsátják, 2016 végén a parlament elé terjesztik, és 2017-ben elfogadhatják a mostani, 1952-es törvényt leváltó perrendtartást. A kormányszóvivő szerint a fő cél az új törvénnyel az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom javítása és a gyorsítás: a jogviták ésszerű időn belüli befejezése.

Trócsányi elmondta, hogy a koncepció kidolgozásában, a tudományos megalapozó munkában nagyon sokan vettek részt 2013 óta, ő 2014 nyarán, a kinevezése után munkabizottságot is létrehozott. A jelenlegi, már több mint 60 éves törvény száznál is többször volt módosítva, a miniszter szerint most teli van koherenciazavarokkal.

Az új perrendtartási törvényben Trócsányi szerint úgynevezett osztott perszerkezetet fognak kialakítani: lesz egy előkészítő szak és lesz egy érdemi tárgyalási szak. Az előbbi jelentősége fel fog értékelődni: ekkor kell a bírónak megvizsgálnia a kérelmeket, bizonyítékokat, a tárgyalási szakban pedig már csak kivételes esetben lehet majd új bizonyítékokkal előállni. Így akadályoznák meg az eljárás szándékos elhúzását.

Járásbírósági és törvényszéki szinten különbözni fognak a pereskedési szabályok. A járásbíróságokon alapvetően szóbeliség fog érvényesülni, míg a komolyabb ügyeket tárgyaló törvényszékeken írásbeliség, kötelező jogi képviselet lesz. Trócsányi szerint szeretnék megakadályozni, hogy mint most, 6-8 havonta kövessék egymást az egyes tárgyalási napok, amikor a szünetek alatt az ügyvédek is hajlamosak elfelejteni, miről szól az adott ügy.

A felülvizsgálati szak meg fog maradni a tervek szerint, de beépül egyfajta szűrőrendszer, a Kúria meg fogja tudni vizsgálni, hogy érdemes-e felülvizsgálatra az adott ügy.

Tervezik a csoportperek szabályainak a kidolgozását is. Trócsányi szerint a devizahitelesek ügyénél látták, mekkora szükség volna erre.

A miniszter bejelentette: döntés született arról is, hogy a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata kikerül a polgári perrendtartásból, és lesz erről egy külön törvény.

A kormányszóvivő mondott egy számot arról, milyen sokakat érint a polgári ítélkezés: közel 200 ezer per zajlik évente a különböző bírósági fórumokon. A nemperes eljárások száma milliós nagyságrendű.

Rovatok