Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz vény nélküli sürgősségi fogamzásgátló Magyarországon

2015. január 16., péntek 07:19

Az Európai Bizottság (EB) egy januári döntésben a vény nélkül kapható gyógyszerek kategóriájába sorolta át a Magyarországon is kapható Ellaone nevű sürgősségi fogamzásgátlót, az egészségügyért felelős magyar minisztérium azonban egy gyors jogszabály-módosítással elintézte, hogy nálunk ne legyen szabadon megvehető a szer, írja pénteki számában a Népszabadság.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) még novemberben tette közzé honlapján az ajánlást, amellyel az Ellaone sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből. A hatóság javaslatát az (EB) jóváhagyta, írta a lap.

A Népszabadság szerint ezek a döntések általában minden tagállamra érvényesek, de a közösségi szabályozás lehetővé teszi „a fogamzásgátló, illetve magzatelhajtó szerek értékesítésével, szállításával és felhasználásával” kapcsolatban tiltó vagy korlátozó jogszabályok elfogadását. Magyarországon éltek a lehetőséggel, és továbbra is korlátozzák a hozzáférést a tablettához, amely az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet.

Rovatok