Index Vakbarát Hírportál

Döbbenet: még hó is eshet januárban

2015. január 22., csütörtök 11:33

Az eddigi szürke és unalmas időjárás után kicsit izgalmasabb napok következnek, írja az Időkép. Péntektől egy mediterrán ciklon határozza meg az időjárást, így egyre többfelé várható csapadék, és a szél is többfelé megerősödik. Szombattól már a magasabb légrétegekben is hidegebb levegő áramlik fölénk. Emiatt a pénteki esők után egyre inkább havas eső, havazás lesz jellemző, igaz, nem olyan nagy mennyiségben.

Pénteken a borult égből dél felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra. Legkésőbb az északi megyéket éri el a csapadékzóna. Több helyen is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, így tovább nőhet a belvízzel elöntött területek nagysága. 

A szél északira, északkeletire fordul, egyre többfelé megerősödik. Délutántól a Dunántúlon és helyenként északkeleten nem lesznek ritkák a viharos lökések sem. Még enyhe marad az idő, a többnyire fagymentes éjszaka után délutánra 5 és 10°C közé melegszik a levegő.

Szombaton folytatódik a borongós, sokfelé csapadékos időjárás. A lehűléssel egy időben az esőt előbb a Dunántúlon, majd estétől a Dunától keletre is egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel. A csapadék mennyisége ekkor azonban már lényegesen kevesebb lesz, mint például pénteken. Szeles marad az időjárás, a Dunántúlon továbbra is gyakran viharos széllökések lehetnek. Ezzel együtt lehűlés kezdődik: délután már csak 2 és 6 fok között alakul a hőmérséklet, a Dunántúlon lesz hidegebb.

Vasárnap a keleti és középső tájakon még több helyen, nyugaton inkább már csak néhol fordulhat elő kisebb havazás. A Dunántúlon továbbra is viharos marad az északi-északnyugati szél. Hajnalban fagypont körüli, délután 0 és +5 fok közötti értékeket olvashatunk le hőmérőinkről.

Rovatok