Index Vakbarát Hírportál

Lázár: Merkel álmodni sem merne ekkora többségről

2015. január 23., péntek 17:09

Lázár János interjút adott az origónak. A Miniszterelnökséget vezető minisztert a Fidesz népszerűségének csökkenéséről kérdezték, ezt válaszolta: "A kutatásokra, minden rezdülésre nyitott füllel figyelni kell, de azt is érdemes mérlegelni, hogy legközelebb csak 2018-ban lesznek parlamenti választások." Szerinte Németországban Angela Merkel kancellár például "álmodni sem merne ekkora többségről".

Arra a kérdésre, hogy az időközi választásokon elveszíthetik-e a kétharmados többséget, azt mondta: "minden benne van", de mind a veszprémi, mind a tapolcai választásra nagyon készülnek. 

A Fidesz belső háborújáról is beszélt, bár múlt időben: "Számomra is nagy tanulságuk volt ezeknek, és sajnálom, hogy a viták a nyilvánosság előtt zajlottak, mert így nem magáról az ügyről szól a vita, hanem a vitáról magáról".

Putyin és Merkel látogatása sem maradt ki. Lázár szerint az orosz elnök és a német kancellár látogatása is "óriási elismerés minden magyarnak". Aztán arról beszélt, higy nem érti, egyesek miért tüntetéssel fogadják a német kancellárt, de nem hiszi, hogy ez Merkelt zavarná. Putyin látogatásáról pedig azt mondta, hogy az ukrán válság miatt visszakerültünk a nagyhatalmi térképre.

Az oroszokhoz való viszonyról pedig azt mondta: "a nyugati világnak meg kell értenie, hogy van egy érzelmi és egy ésszerűségi nézőpont”. Példaként hozta, hogy a magyarok kétharmada érzelmileg elveti az Oroszországgal való mélyebb kapcsolatot, miközben kétharmada orosz gázzal fűt.

Rovatok