Index Vakbarát Hírportál

Schiffer: Orbán érje el Putyinnál, hogy a magyar KGB-s anyagokat nyilvánosságra hozzák

2015. január 23., péntek 14:44

Az LMP országgyűlési határozatban kötelezné a kormányt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatásán érje el az 1990 előtt keletkezett magyar vonatkozású orosz levéltári iratok nyilvánossá tételét.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint különösen a kényszermunkára hurcoltak iratait kell kutathatóvá tenni, hogy megismerhető legyen az 1944 ősze és 1989 között a Szovjetunióba hurcolt magyar foglyok sorsa, de az ellenzéki politikus szerint azokat az iratokat is, amelyek arra utalnak, hogyan próbált a szovjet hatalom belenyúlni a magyar eseményekbe. 

Az LMP frakcióvezetője ezzel a kiegészítéssel nyújtja be ismét korábbi határozati javaslatát és lusztrációs törvényjavaslatát, amelyek célja, annak megismerhetővé tétele: hogyan mentette át magát a diktatúra az 1989 utáni új szereplők közé. Schiffer András hangsúlyozta: a fő cél, hogy a kommunista állambiztonság utasítási joggal rendelkező tisztjei ne vállalhassanak szerepet a demokrácia kormányaiban. 

Schiffer ugyancsak beterjeszti a politikusok rendszeres és kötelező vagyonosodási vizsgálatára vonatkozó előterjesztését is, kezdeményezéseit pedig mindaddig megismétli, amíg azokat érdemben nem tárgyalja az Országgyűlés. 

Rovatok