Index Vakbarát Hírportál

Hetek óta áll a víz Szikáncson

2015. január 24., szombat 13:52

Hódmezővásárhely Szikáncson élő olvasónktól kaptunk néhány képet arról, hogyan is néz ki a település egy része, ha kicsit többet esik a szokásosnál. A levél írója szerint a 800 fős település rendes körülmények között kellemes, zöldövezeti, többnyire rendezett, gondozott kertes házaival ideális lakókörnyezet lenne. Ha nem lenne ez a probléma az esővízzel. 

UPDATE: Az önkormányzat reagált cikkünkre, annak szövegét a cikk végén, keretesben olvashatják. 

„Az a szóbeszéd járja a településen, hogy a települést övező meliorációs csatornákat az új földtulajdonosok beszántották, vagy csak a csatlakozást megszüntették. Sajnos hetek óta így néznek ki az utcák. Csatornahálózat még nincs a településen, ezért a fürdőszobák,WC-k mára használhatatlanok. A derítőkből már az udvarokon van a víz, ami nagyfokú fertőzésveszélyt jelent" − írja olvasónk.

„Nem észleljük, hogy bárki is segítségünkre lenne. Annyi történt, hogy a Fő utcán nemrég létesült új buszmegálló burkolatát felbontották, így most a postát meg lehet közelíteni. Nem tudok róla, hogy igéretet kaptunk volna a várostól. Ma délelőtt újabb fotókat készítettem, nem láttam, hogy valamiféle mozgás lenne a településen. /Gépek,szivattyúk,egyebek/" − áll olvasónk levelében.

Rosszak a földrajzi adottságok

„Hódmezővásárhely, valamint a várost övező külterület - itt található Szikáncs is - az ország legmélyebben fekvő területe közé tartozik Tavaly ősztől az átlaghoz képest dupla mennyiségű eső hullott. Nagyon magas a talajvízszint, a településrészen és a környező földterületeken a talaj már nem képes a csapadékot befogadni. Az esővíz a földrajzi adottságokból eredően nem is tud hová elfolyni, a vízelvezető árkok telítettek, a szakemberek egyéb eszközökkel - burkolatbontással, útátvágásokkal - próbálnak javítani a helyzeten. A víz kivezetése két utcából, a Petőfi és az Ács Lajos utcából, valamint a Fő utca egyik oldaláról megtörtént. A hódmezővásárhelyi önkormányzat tavaly 10, míg idén 6 millió forintot fordított Szikáncs csapadékvíz-elvezető árkainak karbantartására, a földrajzi adottságokat azonban nem lehet megváltoztatni. Az önkormányzat munkatársai naponta dolgoznak a felgyülemlett víz elvezetésén"

− áll Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tájékoztató levelében.

Rovatok